Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Magnus Brostrup Landstad - Salmedikter og kristelig nasjonsbygger

F. 1942. Dr.theol. Prof.em. i europeisk kulturhistorie. Bernt.Torvild.Oftestad@getmail.no

Luthersk konfesjon og kirkeliv var et aspekt ved norsk nasjonal identitet etter 1814. Det var nødvendig å sikre og utvikle denne identiteten i Den norske kirke. Presten M.B. Landstad fikk i oppdrag å lage en ny kirkesalmebok. Han var en konfesjonell lutheraner som var inspirert av nasjonalromantikken, velkjent innsamler av folkediktning og en anerkjent salmedikter. Salmeboken, som ble godkjent for kirkelig bruk i 1869, ble derfor preget både av klassisk luthersk lære og nasjonalromantiske idealer slik at den knyttet sammen luthersk kristendom, kirke og folk. Landstads salmebok ble «den norske kirkesalmeboken», som preget norsk kirke og kultur i over 100 år.

Nøkkelord: M.B. Landstad, kirkesalmebok, lutherdom, nasjonalromantikk, folkediktning

In independent Norway, which had separated from the union with Denmark in 1814, the Lutheran confession and Lutheran state church represented aspects of national cultural identity. The Church of Norway found it necessary to develop national identity, and the minister, M. B. Landstad, was given the task of composing a new hymn book. Landstad was a hymn writer and collector of popular poetry. Theologically, he was a committed Lutheran. In his hymn book, we find a synthesis of the Lutheran tradition and Christian National Romanticism. In 1869, the Government authorized his hymn book («Kirkesalmeboken») as the official one.

Keywords: M. B. Landstad, church hymn book, Lutheranism, National Romanticism, folklore
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon