Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Nye perspektiver på dødehavstekster

F. 1950. Ph.d. Professor, NLA Høgskolen Staffeldtsgate. Torleif.elgvin@nla.no

Utforskningen av dødehavstekster i Schøyen-samlingen har gitt viktige resultater. Mineralanalyser av pergament og gjenstander fra Judea-ørkenen gir ny informasjon om hulemiljøene de har vært oppbevart i, om pergamentproduksjon i oldtiden og relasjonen mellom den esseiske bosetningen i Qumran og det øvrige judeiske samfunn. Avanserte fotografiske metoder og bruk av Photoshop baner vei for mer presise edisjoner av tekster fra antikken og en mer presis paleografisk analyse. En rekke fragmenter har betydning for gammeltestamentlig tekstkritikk.

Nøkkelord: Dødehavsrullene, esseerne, tekstkritikk, arkeologi, pergament i oldtiden

The publication of texts and artefacts from the Judean Desert in The Schøyen Collection is innovative. The mineral analysis of parchment and artefacts provides new information on how various cave environments set their stamp on the scrolls, and demonstrates advanced techniques in the preparation of parchment in ancient Judea. The analysis casts light on the relation between the Qumran settlement and Judean society at large. Biblical fragments provide material for textual criticism, and illuminate the process of literary development of texts such as the Book of Jeremiah. Advanced photographic methods and the use of Photoshop enable more precise and reader-friendly editions of ancient texts, including a more precise palaeographical analysis.

Keywords: Dead Sea Scrolls, the Essenes, textual criticism, archaeology, ancient parchment
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon