Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Hans Küng - «grunntillit» og «global etikk»

F. 1974. Cand.philol. et theol. Sokneprest i Den norske kirke, Tolga, Nord-Østerdal prosti. simensi3@hotmail.com

  • Side: 218-231
  • Publisert på Idunn: 2014-06-05
  • Publisert: 2014-06-05

Sammendrag

Den sveitsiske katolske teologen Hans Küng har i de siste par tiårene konsentrert seg om å utvikle en «global etikk» («Projekt Weltethos»), og han har argumentert for denne gjennom en rekke bøker og skrifter. I denne artikkelen vil jeg se hans globale etikk i sammenheng med et begrep som har spilt en avgjørende rolle for Küng: «Grundvertrauen» («grunntillit», «grunnleggende tillit»). Jeg vil analysere dette begrepet, sette det i sammenheng med den teologien Küng har forholdt seg til gjennom sin bakgrunn og i sin samtid, og se nærmere på hvordan dette begrepet i Küngs teologi danner grunnlaget for utviklingen av en allmenn, global etikk.

Nøkkelord: Hans Küng, global etikk, tro og grunntillit, romersk-katolsk kirke og tro

Abstract

The Swiss Roman Catholic theologian Hans Küng has during the last two decades concentrated on developing a global ethic, and he has written about his vision of such an ethic in many books and articles. This article shall endeavour to view his global ethic in connection with a concept that has played a defining role in Küngs theology: «Grundvertrauen» («basic trust») It shall analyze this concept and view it against the background of the different contemporary theologies that Küng has dealt with. Also, it will try to elucidate how this concept has been the theological background for Küng’s development of a global ethic.

Keywords: Hans Küng, global ethics, faith and basic trust, Roman Catholic Church and faith
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon