Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

På leting etter kompass og årer – aksept- og engasjementsterapi


f. 1957

Psykologspesialist, Seksjon for avgiftning, Avdeling for rus- og avhengighet, Klinikk for psykisk helse og rus, Vestre Viken


f. 1973

Sosionom og Cand.polit., hovedfag i sosialt arbeid. Forsknings- og Utviklingsavdelingen, Klinikk for psykisk helse og rus, Vestre Viken

Aksept- og engasjementsterapi vektlegger å hjelpe pasienter til å være mer tilstede i sine opplevelser her og nå. Det søkes at de i større grad skal akseptere ubehagelige opplevelser som en naturlig del av livet. De viktigste personlige verdiene blir brukt som en guide og motivasjonskilde til å endre atferd. Hensikten er at pasienten skal oppleve livet som mer vitalt og meningsfullt. Artikkelens formål er å gi en innføring i terapiformen og gjennom et kasus vise hvordan den kan anvendes i behandling av depresjon.

Nøkkelord : aksept og engasjementsterapi, aksept- og forpliktelsesterapi, verdier, oppmerksomt nærvær, bedringsprosesser, recovery, depresjon, angst

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) emphasizes helping the patients to be present in their experiences in the moment. Unpleasant experiences are seen as a natural part of life. The patients are encouraged to take effective action, guided and motivated by his/her deepest values. Through this action, linked to chosen values, it is possible to create vitality and a meaningful life. The goal of the article is to present ACT and illustrate how it can be applied to the treatment of depression.

Keywords : Acceptance and Commitment Therapy, values, mindfulness, recovery, depression, anxiety
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon