Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Psykisk helse som global utfordring

Harald.siem@fhi.no

f. 1941

Legeutdannelse, medisinsk doktorgrad og Master of Public Health. Seniorrådgiver, Nasjonalt folkehelseinstitutt

Sammendrag

Artikkelen beskriver psykisk helse i et globalt perspektiv. Psykiske lidelser som del av den globale sykdomsbyrde, blir referert. Jeg beskriver også sosial utstøtning og sosiale faktorer, og betydningen av tidlig barndom blir berørt. Videre tar jeg for meg politikkutforming rundt psykisk helse, både i Norge og internasjonalt, frem til de aktuelle bærekraftsmålene som ble vedtatt i 2015 og diskusjon omkring universell helsedekning.

Nøkkelord: psykisk helse, global helse, politikkutforming, universal helsedekning

Abstract

The article describes mental health in a global perspective. Psychiatric diseases as part of the global burden of disease are referred to. Social exclusion and social factors linked to mental health are mentioned. The importance of early childhood is also touched upon. Policy development for mental health and care is described, with reference to Norway and to international developments; in particular the sustainable development goals from 2015 and universal health coverage.

Keywords: mental health, global health, policy formulation, universal health coverage
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon