Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Når tre pluss en kan bli to: - Om økt innsikt i psykisk helse blant ungdom gjennom undervisningsprogram Venn1

Høgskolen i Telemark

gro.froyen@hit.no

f. 1957

Hovedfag i helsefag og psykiatrisk sykepleier. Høgskolelektor, Høgskolen i Telemark

Høgskolen i Telemark

rob.bongaardt@hit.no

f. 1964

Ph.d. psykologi. Førsteamanuensis, Høgskolen i Telemark

  • Side: 288-297
  • Publisert på Idunn: 2015-12-08
  • Publisert: 2015-12-09

Sammendrag

Venn1 er et undervisningsprogram for ungdom som formidler kunnskap og fremmer åpenhet om psykisk helse. Studien besvarer spørsmålet: På hvilke måter fører undervisningsprogrammet Venn1 til økt innsikt og forståelse av psykisk helse blant elevene? Feltarbeidet er utført i elevenes klasserom ved en videregående skole. To funn ble identifisert. Det første funnet handler om strukturen i Venn1 som gjør at meningsforståelse utfolder seg trinnvis gjennom tre perspektiver på psykisk helse. Objektive, subjektive og intersubjektive perspektiver utfyller hverandre. Det andre funnet viser at det er avgjørende at Venn1 ledes av en som håndterer de stadige perspektivskiftene og intervenerer utover manualens rammer.

Nøkkelord: Undervisningsprogram Venn1, ungdom, feltarbeid, andrepersons-perspektiv, intersubjektivitet.

Abstract

The goal of the psycho-educational program Venn1 is to disseminate knowledge and increase openness about mental health. How does Venn1 increase insight and understanding of mental health among students? We did fieldwork during Venn1 workshops in a high school, and found that the structure of Venn1 generates a gradual unfolding of the understanding of mental health. Three perspectives, the objective, subjective and intersubjective, complement each other. We also found that the facilitator plays a decisive role. He or she should master continuous shifts of perspective and be able to intervene beyond the manual’s guidelines in order to catalyze intersubjective sharing amongst students.

Keywords: School mental health promotion, Venn1, adolescents, field study, the second person perspective, intersubjectivity.
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon