Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Brukerperspektiv i psykisk helsevern - retorisk eller reelt? Utvikling sett i et historisk lys

gjertrud.husoy@hsh.no

f. 1950

Sykepleier med videreutdanning i psykisk helse, pedagogikk og administrasjon. Hovedfag i helsefag. Førstelektor i helsefag ved Høgskolen Stord/Haugesund

  • Side: 317-324
  • Publisert på Idunn: 2015-12-08
  • Publisert: 2015-12-09

Sammendrag

Denne artikkelen setter søkelyset på brukermedvirkning innen helsevern for psykisk syke i Norge. Store endringer har skjedd i Norge på samme måte som i mange andre vestlige land i løpet av de siste hundreårene, fra bygging av asyl til utvikling av et distriktspsykiatrisk helsevern. Det kommunale helsevernet for psykisk syke har utviklet seg sterkt fra 1980 fram til nå, og brukerperspektivet har gradvis fått større oppmerksomhet både på det individuelle planet i form av forskrifter, lov og offentlige dokumenter i denne perioden. Dette i den hensikt å styrke den sosiale og helsemessige velferden for mennesker med psykiske plager.

Nøkkelord: Brukerperspektiv, psykisk helse, historisk, omsorg, Norge.

Abstract

This paper will develop a discussion related to the user perspective in mental health care in Norway. In Norway, as in most western countries, the services for patients in mental health care have gone through major changes during the last decades, from building asylums in the eighteenth century to mental health care institutions and outpatient departments in the nineteenth. The Community Mental Health Centre evolved during the late 1980s and 1990s, and there was a strong emphasis on community-based mental health care. User perspective has gradually gained a strong position in public documents that are expected to be prerequisite in social welfare and health care.

Keywords: User involvement, mental health, history, caring, Norway.
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon