Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Barn i familier med alkoholproblemer og skam - Barn i familier med alkoholproblemer er ofte bærere av skam. Hva kan være årsakene til skamfølelsen, hvordan oppleves den, og hvordan påvirker den deres hverdag?

grethe.m.delaas@uis.no

f. 1950

Førstelektor, Institutt for sosialfag, Universitetet i Stavanger

  • Side: 298-306
  • Publisert på Idunn: 2015-12-08
  • Publisert: 2015-12-09

Sammendrag

Artikkelen tar utgangspunkt i en kvalitativ intervjustudie av åtte voksnes oppvekst i familier med alkoholproblemer og skamfølelse. Årsakene til informantenes skamfølelse hadde vært opplevelser av familiens negative annerledeshet og følelsen av uverdighet. Informantene hadde opplevd skam i sosiale situasjoner hvor foreldrene hadde vært alkoholpåvirket, og samtidig bar de på mange negative følelser som kan ha vært overlappende eller blitt forvekslet med skam. Informantene hadde vansker med å beskrive sine negative følelser; de ble beskrevet som noe konkret og ubehagelig inne i kroppen. Ingen av informantene hadde hatt skyldfølelse for foreldrenes alkoholproblemer.

Nøkkelord: Barn, foreldre, alkoholproblemer, skam.

Abstracts

The article’s findings come from interviews with eight adults growing up in families with alcohol problems and the feeling of shame. The reasons for the shame were the experiences of the parent’s negative otherness and unworthiness. The informers had drastic thoughts and wishes about how their life could change. They had experienced shame in situations where their parents had been alcohol-affected, and they lived with a psychological pain that could have been shame, but was overlapped by or misnamed with other negative feeling. The informers described these as unpleasantness inside the body. Nobody had felt guilt for their parent’s alcohol problems.

Keywords: Children, parents, alcohol problems, shame.
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon