Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Pårørende til psykisk syge – et uudnyttet potentiale for samfundsøkonomien

JP-mail@hotmail.com

f. 1983

Cand. soc. i socialt arbejde fra Aalborg Universitet

Analytiker for BEDRE PSYKIATRI – landsforeningen for pårørende til psykisk syge

  • Side: 65-72
  • Publisert på Idunn: 2013-03-15
  • Publisert: 2013-03-15

Engang blev pårørende helt og holdent betragtet som foranledning til psykisk sygdom. I dag forekommer datidens syndebukke imidlertid at udgøre et uudnyttet økonomisk og behandlingsmæssigt samfundspotentiale. En aktuel analyse påpeger, at pårørende til psykisk syge kan spare samfundet og psykiatrien for milliarder af kroner ved blot i højere grad at blive inddraget i behandlingen. Forudsat at antagelserne om effekternes størrelse holder stik, er der næppe tvivl om, at øget inddragelse af pårørende er en rigtig god investering. Der er alt andet lige ikke råd til at miste de mulige gevinster, som kan hentes på den konto.

Summary

Involvement of relatives – a socioeconomic profit to the society

This article discusses the under-utilised socioeconomic benefits of family involvement in the treatment of people with mental illness. For decades, family life has been considered a primary factor in the development of mental illness and it was therefore excluded from the treatment of the patient. This perspective is particularly troubling considering that research carried out over the past 30 years has demonstrated that continued involvement of relatives is essential to the recovery process of patients with mental illness. In addition to evidence suggesting that family involvement can be effective in reducing relapse rates, hospital admissions and non-compliance with prescribed medication, recent studies also demonstrate that family involvement could play a significant role in conferring increased economic profits to society at large; provided that the assumptions of effect size are correct, increased family involvement provides an opportunity to decrease the costs of psychiatric treatment and those incurred by society in general.

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon