Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Orker ikke mer – Selvmord etter avsluttet døgnbehandling i psykisk helsevern

oddrunbu@gmail.com

f. 1957

Psykiatrisk sykepleier ved DPS Kongsvinger Innlandet-Sykehus HF

Master i psykososialt arbeid – selvmord, rus, vold og traumer, studieretning selvmordsforebyggende arbeid

stian.biong@hibu.no

f. 1961

Sykepleier, master og doktor i folkehelsevitenskap

Professor ved Høgskolen i Buskerud, Institutt for forskning innen psykisk helse og rus

  • Side: 5-14
  • Publisert på Idunn: 2013-03-15
  • Publisert: 2013-03-15

Selvmord hos pasienter under og etter innleggelse i psykisk helsevern har fått økt oppmerksomhet. Her presenteres resultatene av en dokumentanalyse av journaler til pasienter som tok sine egne liv kort tid etter avsluttet døgnbehandling. Analysen undersøkte særlig hvordan behandlere beskrev pasientenes opplevelse av seg selv og sin situasjon. Resultatene viste at dette var mennesker som hadde hatt alvorlige plager over lang tid. Dette ble uttrykt i en ny beskrivelse som orker ikke mer. Uenighet mellom pasienten og behandleren om oppfatning av situasjonen belyser problemer mellom ulike kunnskapsformer og antyder grunnleggende utfordringer med å gi en hjelp som personer med selvmordsadferd selv finner virksom.

Summary

«Can’t take any more»

Suicide among patients after inpatient treatment in mental health services.

Suicide among patients during and after inpatient treatment in mental health services has received increasing attention. Here, we present the results of an analysis of patient records of patients who committed suicide shortly after completing inpatient treatment. In particular, we examine therapists’ descriptions of how patients felt about themselves and their situation. The results show that these people had suffered a great deal and over a long time. This was described in the expression «can´t take any more». Disagreement between the patient and the therapist concerning how they regard the patient’s situation illuminates problems in reconciling different kinds of knowledge. This study indicates the basic challenges related to providing appropriate help for people who are suicidal.

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon