Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Å male bilder som en kilde til velvære

grete.fischer@hisf.no

f. 1950

Førstelektor i psykologi, Høgskulen i Sogn og Fjordane

  • Side: 55-64
  • Publisert på Idunn: 2013-03-15
  • Publisert: 2013-03-15

I artikkelen presenteres en undersøkelse av bildeskaping som kilde til velvære. Jeg stiller spørsmål om hvordan ulike former for motivasjon får betydning for tanker og følelser knyttet til aktiviteten hos amatører som maler bilder som en fritidsaktivitet. Det er gjennomført kvalitativt forskingsintervju med fire kvinner og to menn. I analysen står begrepene indre og ytre motivasjon, flyt, hedonistisk og eudaimonistisk motivasjon og glede sentralt. Bildeskaping oppleves å gi økt velvære, men ulike former for motivasjon medfører at forutsetningene for å oppleve dette varierer. De som uttrykker eudaimonistisk motivasjon, er mer villige til å streve. For disse har aktiviteten et mål som går ut over øyeblikkets glede.

Summary

Painting pictures as a source of well-being

This article explores amateur painting as a source of well-being. The study consists of six qualitative interviews with four women and two men. The participants relate different kinds of motivation. The analysis of their stories is based on the concepts intrinsic and extrinsic motivation, flow, hedonic and eudaimonic motivation and joy. Those expressing eudaimonic motivation and joy are more willing to strive to achieve further goals than is the case with momentary joy. Painting represents an opportunity for increased health as a state of well-being, although the variation in motivation implies unequal conditions in order to achieve this goal.

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon