Aceh_magnitude_9@hotmail.com

Et nytt fenomen er oppstått på internett. Det kalles for Pro-ED/ana sider, som står for pro Eating Disorder/anorexia. Jentene som er på disse sidene er knyttet sammen på tvers av landegrensene, derfor blir det noe man må forholde seg til også her i landet. Pro-ana sider og forum er nettsteder der syke mennesker møter andre med spiseforstyrrelser, og gir ofte tips som er farlige. I tillegg finnes det ED-acceptance sider, der man blir akseptert, uansett om man ønsker hjelp eller ikke. Tips er ikke tillatt på disse. Det finnes hundrevis av pro/acceptance-sider på nettet. Og så er det sider som fokuserer på bedring, og ofte aktive i å prøve å stenge pro-ana nettsteder. Ordet «jente» er brukt om alle med spiseforstyrrelser, uansett kjønn.

Begynnelsen

I 1998 begynte disse nettstedene å poppe opp, og fra 2001 ble de svært populære blant unge jenter, ikke bare blant personer med spiseforstyrrelser. Det var også jenter som ønsket å bli «Ana», kosenavnet på anorexia. «Mia» er kosenavnet på bulimi. Det ble «kult». Men mennesker med spiseforstyrrelser hadde nå funnet et sted der de kunne føle seg trygge, med andre mennesker som slet med det samme, uten at folk var moraliserende. Det ble et fellesskap med andre som ble både støttende og destruktivt. Et fellesskap man aldri hadde hatt før.

Reaksjoner

Dette er ikke godt mottatt av andre, både mennesker som prøver å bli friske, fagfolk, familie og venner. Mange nettsteder blir lagt ned, og mange steder som gir gratis hjemmesider forbyr nå pro-ED nettsteder, og sletter dem når det blir oppdaget. Så jentene flytter nå websidene til en annen leverandør, eller kjøper sitt eget domene. De som er aktive i pro-ana miljøet på nettet henviser ofte til ytringsfriheten, og forsvarer nettsidene sine med det. Det er en kamp mellom de som ønsker disse websidene, og de som prøver å bli kvitt dem. Men slik det er i dag, er det pro-ana sidene som er i føringen, selv om mange av nettstedene er stengt de siste ukene.

Kult blant unge «friske» jenter

Mange unge jenter, rundt 12–15 år, besøker disse nettstedene. Utsagn som: «I made this website because I am trying to become ana», «I want to be ana, that’s why I make this website» «I have been ana for 2 weeks, and I am taking a break during the weekend» er vanlige blant de yngste av disse jentene. Samtidig advarer de folk om at de ikke kan lære spiseforstyrrelser, og bør ikke

gå inn på sida hvis de er i behandling eller ikke allerede har en spiseforstyrrelse. Så mange av disse sidene er laget av jenter som selv ikke har en spiseforstyrrelse. De vil bare slanke seg. Det betyr ikke at de ikke er farlige. Mange av disse websidene har de samme tipsene, som blir kopiert fra side til side, men disse tipsene er farlige. Sannsynligvis har nok de fleste som bruker disse stedene allerede en spiseforstyrrelse

Tips & tricks

De fleste slike sider har tips om hvordan man skal gjøre for å bli tynnere, skjule det for foreldre og leger, og «purging», som ofte blir brukt om å kaste opp, men også om avføringsmidler. Det er betenkelig at det i Norge er mulig å kjøpe 200 avføringstabletter uten resept, (http://www.felleskatalogen.no/) Enkelte kan bruke opp dette på to-tre dager. Noen av disse tipsene er direkte idiotiske, slik som å dele et eple i åtte, ha to biter til frokost, to til lunsj og to til middag, og de to siste som snacks.

Tips for å «tømme seg», oppkast og avføringspiller

Men noen tips er farlige, og kan true både liv og helse. Man lærer hvordan man skal kaste opp mest effektivt, slik som å:

 • Knytte en tynn tråd til noe godteri, svelge det mens man holder i tråden, og dra det opp igjen, og dermed brekker man seg

 • Ha mye sjøsalt i et lite glass vann, og da skal en kaste opp etter cirka ti minutter

 • Bruke brekkmidler, som flere og flere steder nå blir reseptpliktige

 • Ofte kan man se at det anbefales å spise noe rødt først, før man overspiser, slik at når man kaster opp og ser det røde, så har man fått opp alt. Det er ikke bra, for hvis man da kaster opp blod, vil man ofte ikke se det

 • Bruke avføringspiller

Kontroll av kaloriinntak, og hvordan skjule det

Tips om hvordan spise lite, er mest vanlig. Og hvordan man ikke skal bli oppdaget.

 • Spise en liten bit løk, slik at foreldre kan lukte at man har spist og ikke trenger middag, selv om man ikke har spist.

 • Å smøre litt saus eller noe på en tallerken slik at det ser ut som man har spist.

 • Drikke mye vann før et måltid så man ikke orker så mye. Si man er allergisk mot det og det, man er kvalm eller man er vegetarianer. Da er det plutselig ikke så mye man kan spise, og ingen mistenker noe.

 • Spise det man kaller «negative kalorier», som betyr at man bruker flere kalorier enn man tar opp, ved fordøyelsen, eller man tror i hvert fall det.

 • Bruke dobbelt så mye kalorier ved trening, som man spiser.

 • Trene om natten uten å bli oppdaget.

 • Sitte oppreist for å brenne kalorier, eller ta en kald dusj, fordi kroppen bruker kalorier på å bli varmet opp igjen. (http://www.pro-ana.us/)

Noen tips er også der for å være trygge, mange sider fraråder bruk av brekkmiddel og avføringsmidler. En blir anbefalt å drikke «pedialyte», en løsning for barn, som inneholder essensielle elektrolytter som kalium. Eller å spise tørket frukt for samme grunn. Samtidig øker de muligheten til å lure legen trill rundt. Hvis man spiser frukt

før legebesøk, blir man ofte ikke oppdaget på elektrolyttforstyrrelser, og å drikke mye vann før man skal til legen er vanlig, for å veie mer. Da skjuler man også at man kan være dehydrert. (http://members.fortunecity.com/kikienpointe/id25.htm)

Lille pille, veier mindre

Direkte misbruk av legemidler er vanlig, i tillegg til avføringsmidler. Vanndrivende blir brukt for å få lavere tall på vekta, selv om det bare er vann. På nettet er det enkelt å få tak i slankepiller, piller som Reductil og Zenical er populært. Man går inn på en side som selger disse pillene, og skriver inn at man veier mye mer. Da får man disse på resept på nettet, som sendes til nettsidens nettapotek. Det er ingen kontroll av om vedkommende faktisk er overvektig, slik man hevder. Man søker med feil vekt, en lege på nettet skriver det ut, og man får det i posten. (http://www.euromeds.co.uk/reductilonline-pharmacy.htm)

Å leke med livet

Noe av det verste man kan gjøre er å ta tilskudd som inneholder efedrin, som er relativt vanlig i USA. (http://www.epinions. com/content_90078613124). Det foregår nå rettsbehandling for å gjøre efedrin ulovlig i slankemidler. FDA i USA forbød efedrin, men en dommer i Utah omgjorde avgjørelsen, og efedrin er nå lovlig i små doser i dagligvarebutikken. (http://www. newstarget.com/007426.html). Også disse pillene er mulig å bestille på internett. Det finnes ingen statistikk over hvor mange som blir bestilt på nett, og hvor mye som kommer fram til brukeren. Disse pillene har ført til mange dødsfall i USA, og er årsaken til at myndighetene vil forby stoffet. (http://www.

pinkfridge.com/hab_dietpills/ephedra.htm) Tilskuddet er populært på grunn av at det virker på to måter. Det øker forbrenningen, samtidig som det demper appetitten. Det blir oppfordret på noen pro-ana sider til å bruke dette, uten å si hvor farlig det er. Mange jenter er villig til å ofre livet for å gå ned i vekt.

De mer ekstreme webstedene oppfordrer til bruk av speed, og en del med spiseforstyrrelser og diabetes har funnet ut at insulin er et effektivt hormon for å lagre fett. Dermed kan de ved å stoppe insulinbehandling gå ned i vekt. Dette blir det da også oppfordret til, men kun på de mer ekstreme sidene. (http://www.chez.com/affection/actual/aout 01a.htm).

Annet standard innhold

Mange websider inneholder også andre standardelementer, slik som triggere og «ana creed and religion». Mye rart blir brukt som triggere. «Food porn» er bilder av feit mat, som skal føles ekkelt. Bilder av svært overvektige mennesker blir også brukt, ofte som enten/eller bilder, der det er bilder av feite folk som avskrekking, og modeller som inspirasjon. Også bilder av modeller, ofte med oppgitt vekt og høyde inkludert, brukes også som inspirasjon alene. Det verste er egentlig at noen websider bruker avmagrede, døende pasienter med spiseforstyrrelser i en sykehusseng, som inspirasjon. Mennesker som ser ut som de kommer fra konsentrasjonsleirene under krigen, eller sultrammede i Afrika. (http://www.plagueangel.org/grotto/id2.html)

Her er en side som har en slags «ana-religion». (http://analifestyle.com/98.html). Dette er The Thin Commandments:

Thin Commandments

 1. If you are not thin you are not attractive

 2. Being thin is more important than being healthy

 3. You must buy clothes, cut your hair, take laxatives, starve yourself, and do anything to make yourself look thinner

 4. Thou shall not eat without feeling guilty

 5. Thou shall not eat fattening foods without punishing oneself afterwards

 6. Thou shall count calories and restrict intake accordingly

 7. What the scale says is the most important thing

 8. Losing weight is good/ Gaining weight is bad

 9. You can never be too thin

 10. Being thin and not eating are true signs of will power and success

Så har man triggende setninger, som ofte blir brukt i signaturer og profiler. «Quod me nutrit, me destruit» er nok den mest vanlige, «Det som nærer meg, ødelegger meg». Men det er mange der ute, slike som: «Det som er i fingrene i dag er på hoftene i morgen», og «Ikke spis! Hvis du vil se mat, se på lårene dine i speilet». (http://anaperfection.envy.nu/frames.html).

Samhold i sykdom

De fleste som bruker disse sidene og forumene har følt seg veldig aleine, og har endelig funnet noen som forstår, som er i samme situasjon. Mange er i en situasjon der de faktisk ikke ønsker behandling. De føler seg ikke forstått. På nettet har de funnet en måte å kommunisere på «in real life», IRL. Det kan være ulike varianter på ulike sider, men armbåndene på denne siden har farger som betyr

 • Rød farge = anoreksi

 • Oransje/lilla = bulimi

 • Rosa = uspesifisert spiseforstyrrelse

 • Svart = selvskading. (http://groups.msn.com/dissociated/ 13dollarbracelets.msnw?albumlist=2).

Man treffer andre, og noen blir venner, IRL. Spesielt de som bor nært. Flere blir venner med folk på andre steder på kloden. Det er vanlig å inngå konkurranser om å gå mest ned i vekt, faste sammen, og også konkurranser der den enes kaloriinntak er avhengig av den andres. Man setter individuelle mål, og hvis den ene spiser mer enn «tillatt», f.eks. 100 kalorier over grensen, må den andre spise 100 kalorier mindre enn planlagt dagen etterpå. Man blir «venner», men samtidig «hjelper» man hverandre, kanskje til døden. Det blir gitt tips man aldri ville gitt til venner man er glad i, IRL. Mange ser ut til å glemme at statistisk sett vil noen av dem man møter på nettet, dø. Nettet blir et slags møtested der man lærer å kjenne hverandre, uten å ane hvem den andre egentlig er. Man vet heller ikke om de andre er det de gir seg ut for. Det hender at en mor eller en psykolog, som er der bare for å se hva det er barnet eller klienten har rota seg bort i, blir medlemmer av et slikt forum. Disse er meget uønsket. Hovedpoenget med lukkede forum er å unngå fordømmelse og moralisering. De som ikke er velkommen blir utestengt, «banned», fra forumet.

ED-acceptance sider

Dette er websider som ikke er pro-ana, men ikke websider fokusert på bedring heller. Her blir man akseptert som den man er, enten man ønsker behandling eller ikke. Men også her kan man late som om man er en annen. Disse sidene inneholder ofte en

recovery-seksjon. Både i forumene, og websidene. På disse sidene er det gjort klart at man ikke aksepterer mennesker som ønsker tips for å bli sykere. Hvis folk spør etter, eller gir tips, kan man risikere å bli utestengt for alltid. Dette blir kontrollert ved å registrere IP-adressen, datamaskinens identitet. Slik kan man ikke komme tilbake med en ny emailadresse.

Her møter man folk som ikke ønsker behandling, de som ønsker det, og de som vingler mellom disse. Man kan være seg selv, snakke om problemene knyttet til spiseforstyrrelsen og bli kjent på måter som ikke omhandler spiseforstyrrelsen. Disse stedene inneholder i tillegg ofte seksjoner som omhandler depresjon, selvskading og rusmisbruk. Man er nøye med å ikke akseptere tips, og i hvert fall ikke oppmuntring til dop, da siden kan bli slettet av leverandøren ved slik aktivitet. Mange av disse nettforumene har også «Off topic» seksjoner, der man snakker om alt og alle, slike ting man snakker om i hverdagen, helt normale ting. ED-acceptance-sider blir akseptert av flere hjemmesideleverandører enn pro-ana sider.

Pro-ana sider ikke tillatt

Nettet har også mange sider som fokuserer på behandling, og å bli bedre, i tillegg til sider med medisinske opplysninger og forum. På disse sidene er det strengt forbudt å linke til pro-ana sider. Her arbeider mange for å få slettet disse sidene (http://www. nrk.no/programmer/tv/puls/1194120.html),(http://ww w.amab.no/nyheter.php?m=vis&id=280). Det er også sider med kun dette som mål. De som frekventerer disse sidene er som regel kraftig provosert av pro-ana sider, fordi mange får tilbakefall av å besøke dem. Pro- ana nettstedene er jo et hinder for vellykket behandling. Noen har mista noen, eller kjenner noen som er alvorlig syke. Utenom det er det mange fagfolk som også er her. Alle disse gruppene har et stort ønske om å fjerne disse destruktive sidene. Av forskjellige årsaker. Foreløpig har de bare oppnådd å få eierne av disse nettstedene til å bytte leverandør. Mindreårige sletter ofte loggen over de siste sidene man har vært på, slik at ikke foreldrene finner det ut. Kampen mot pro-ana sidene fortsetter fremdeles. Antallet sider går i faser. Akkurat nå er mange sider stengt.

Til slutt …

Disse omdiskuterte sidene fyller åpenbart et behov, det ser vi ved antallet, og tallet på besøkende og medlemmer på forumene. Det viktigste må være å eliminere behovet for disse nettstedene, for å fjerne dem totalt er tilsynelatende håpløst. Om det kan opp-nås, gjenstår å se. For disse nettstedene tilfredsstiller et behov for å møte andre i samme båt, som vet hva det er, som ikke moraliserer eller fordømmer. De er et eget samfunn på nettet, knyttet sammen av utallige brukere over hele verden. Før man kan møte dette behovet på en sunnere måte, men likevel tilfredsstillende, er disse sidene kommet for å bli. De reduserer beklageligvis muligheten for å bli bedre, og leve et normalt liv. Men alt er ikke svart. Mennesket har store ressurser, slik at så lenge det er liv, er det håp. For hver og en av disse jentene.

For leksikonforklaring av fenomenet, se: http://en.wikipedia.org/wiki/Pro-ana. Det vil være mulig at noen av disse kildene vil være ugyldige etter hvert, da en del er pro-ana sider kan bli slettet av nettsideleverandøren.

Summary

Ingrid Heimark

Sic, sicker, sickest – pro-ana websites on the internet

All over the internet, a phenomenon among people with eating disorders, started a few years ago. This phenomenon is called “pro-ana” websites and forums, and gives ideas and advice about purging, restricting and hiding it. It also provides a sense of unity, acceptance and a non-judgemental atmosphere. We have websites offering an accepting, and including environment, without the pro-ana part. These sites are called “ED-acceptance” websites. Most of these are forums. Health-care workers, recovered girls and other persons close to the sick girls are actively fighting pro-ana websites. Probably because these websites are both dangerous and destructive, but they also represent a big obstacle to successful treatment.