Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Trøblete overganger i et aldersdelt hjelpeapparat

Professor, (hovedfag og dr.polit i sosiologi), Fakultet for samfunnsvitenskap, Universitetet i Nordland. jsa@uin.no

Postdoktor, (hovedfag i statsvitenskap, PhD i sosiologi), Fakultet for samfunnsvitenskap, Universitetet i Nordland. jbr@uin.no

Professor, (hovedfag og PhD i sosiologi), Fakultet for samfunnsvitenskap, Universitetet i Nordland hanne.thommesen@uin.no

  • Side: 29-44
  • Publisert på Idunn: 2015-04-14
  • Publisert: 2015-04-14

I denne artikkelen beskriver vi hvordan unge voksne, som gjennom deler av sin oppvekst har vært under barnevernets omsorg, erfarer sin overgang til voksenlivet, samt tjenesteyteres erfaringer med denne over-gangen. Fokuset vårt er de systemmessige hindringer som lager vanskeligheter i overgangen mellom barndom og voksenliv. Spesielt er det overgangen mellom barnevern og NAV som er vanskelig, men også mangel på kommunikasjon mellom det man gjerne kaller hjemmekommune og bostedskommune. Vi konkluderer med at systemene mangler gode rutiner og regelverk som kan sikre en god overgang for disse unge voksne mellom barndom og selvstendig voksenliv.

Nøkkelord: barnevern, overgang, voksenliv, strukturelle barrierer, ettervern

Abstract

In this article, we describe how young adults, who have received child protection care during parts of their childhood, experience the transition to adulthood, as well as service workers’ experience with this transition. We identify structural barriers and hindrances in the transition from childhood to independent adult life for this group of young people. The transition between child protection services and the Labour and Welfare Administration is especially difficult, but also the lack of communication between the municipalities involved. We conclude that the current system lacks routines for handling these transitions and stress the need for a restructuring of service provision for these user groups.

Keywords: child protection, transition, adult life, structural barriers, leaving care
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon