Før du sender inn ditt manuskript til redaksjonen ber vi om at du leser forfatterveiledningen nøye, og sjekker at:
- Forfatteropplysningene er fullstendige
- Antall tegn med mellomrom ikke overskrider maksimumsgrensen
- Noter og referanser er i henhold til veiledningens standard
- Et kort abstrakt og nøkkelord på engelsk og norsk/svensk/dansk er inkludert
FORFATTERVEILEDNING TIDSSKRIFT FOR OMSORGSFORSKNING
INNLEVERING AV MANUS
Forfattere som ønsker å publisere i Tidsskrift for omsorgsforskning må garantere at manuskriptet ikke er publisert eller under vurdering i et annet tidsskrift.
Manuskripter sendes til ansvarlig redaktør som vedlegg til e-postadressen
red-tfo@hvl.no.
OM TIDSSKRIFTET
Tidsskrift for omsorgsforskning publiserer vitenskapelige artikler (både empiriske og teoretiske originalartikler), fagartikler, bokanmeldelser, faglige kommentarer og diskusjoner og annet faglig stoff – og i tillegg forskningsrelevant journalistisk stoff fra omsorgssektoren. Tidsskriftet publiserer artikler på norsk, svensk, dansk og – etter avtale med redaktøren – engelsk, og har rutiner for fagfellevurdering av manuskriptene.
Tidsskrift for omsorgsforskning er autorisert publiseringskanal på nivå 1.
KRAV TIL ARTIKLER
Vitenskapelige artikler
Vitenskapelige artikler skal normalt ikke overskride 5000 ord, eksklusive sammendrag, referanseliste og eventuelle tabeller.
Innsendingen for vitenskapelig artikkel skal inneholde følgende:
-
Tittel
-
Norsk sammendrag, maks 180 ord
-
Engelsk tittel
-
Engelsk sammendrag, maks 200 ord
-
3–6 nøkkelord på norsk og engelsk (som beskriver artikkelen og ikke forekommer i tittelen)
-
Selve manusteksten
-
Eventuelle nummererte noter, organisert som sluttnoter
-
Litteraturreferanser, alfabetisk ordnet i henhold til referansestilen APA
I egne dokumenter:
-
Nummererte figurer og tabeller
-
Tittelside med tittel på artikkel, forfatternes tittel og navn, institusjonstilknytning og e-postadresse, samt tekst til note med takksigelser, opplysninger om finansiering mm. dersom det er aktuelt.
Til bruk ved presentasjonen av empirisk forankrede originalartikler skal forfatterne helt kort angi
-
Hva vet vi allerede om dette emnet?
-
Hva nytt tilfører denne studien?
Informasjon om dette settes opp i to til tre kulepunkter med til sammen maksimum 50 ord som svar på hvert av spørsmålene og føyes inn i manuskriptet før sammendraget.
Tidsskriftets artikler har ingen fast mal med hensyn til overskrifter og struktur. Forfatterne oppfordres til å følge en gjennomtenkt struktur i sine manuskripter i overensstemmelse med de fagtradisjoner, metodiske og analytiske tilnærminger arbeidet springer ut av.
Overskrifter og eventuelle underoverskrifter i løpende tekst skal være uten tallangivelse og klart angitt. Det skal være maksimum to nivåer av overskrifter.
Fagartikler
Tidsskrift for omsorgsforskning publiserer fagartikler forankret i relevante områder innenfor de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Fagartiklene skal i særlig grad tilby perspektiver, forståelse, erfaring og viten med praktisk relevans. Målgruppen er praksisfeltet.
Fagartiklene skal baseres på ny og viktig innsikt, men er friere i formen enn vitenskapelige artikler. Det legges vekt på klar argumentasjon og god formidling. Fagartikkelen kan inneholde nye empiriske analyser, men kan også være teoretiske arbeider, diskusjoner av faglige metoder, modeller og begreper, oversikter over forskningstemaer eller erfaringsoppsummeringer. Manuskriptene skal normalt inneholde maksimalt 5000 ord. Fagartiklene skal ikke ha stikkord eller et sammendrag på engelsk.
Bokanmeldelser og bokessay
Bokanmeldelser skal normalt inneholde under 1200 ord. Et bidrag her skal inneholde: Bokforfatter, boktittel, utgave/årstall, forlag, sted, antall sider i boken og hvem anmelder er med stillingstittel og arbeidsplass. Bokessay er omtaler av flere publikasjoner sett i sammenheng. Det gis større rom for å presentere egne perspektiver. Bokessays skal normalt ikke overskride 3000 ord. Bokanmeldelser og bokessays sendes og publiseres etter avtale med redaksjonen. Ta gjerne kontakt for å diskutere mulig bokanmeldelse med redaktøren.
Diskusjons-, debattartikler og kronikker
Diskusjons-, debattartikler og kronikker drøfter saker og emner som er særlig aktuelle for helse- og omsorgstjenestene i kommunene, samt andre relevante forskningsfaglige temaer. Disse skal normalt ikke overskride 2000 ord.
Medforfatterskap
For medforfatterskap kreves at en oppfyller Vancouverreglene. Det vil si at de har bidratt med idé, planlegging og utforming eller analyse og innsamling eller fortolkning av data, har medvirket ved utarbeidelse eller kritisk innholdsmessig revidering av manuskriptet og godkjenning av det endelige manuskriptet. Bidrag skal være vitenskapelig redelig og følge gjeldende lover og etiske retningslinjer (se for eksempel
http://www.etikkom.no/).
Referansestil
Tidsskriftet bruker referansestilen APA.
Dette nettstedet kan konsulteres for en innføring i hvordan referanser føres:
http://sokogskriv.no/kildebruk-og-referanser/referansestiler/apa-6th/.
Referanser i tekst
APA bruker forfatter og årstall i referanser. Når man refererer eller oppsummerer en kilde settes forfatterens etternavn og årstall i parentes i teksten på denne måten: (Andersen, 2011; Andreassen, 2004; Askheim, 2009). Hvis referansen har to eller flere forfattere benyttes &-tegnet: (Deegan & Anderson 2006).
Referanseliste
Referanselisten skrives til slutt etter hovedteksten. Referanselisten føres alfabetisk på første forfatters etternavn.
DOI
Referansene skal alltid inkludere DOI (digital object identifier) for kilder som har dette. DOI skal være en klikkbar URL, og plasseres til sist i referansen. Hvis du er usikker på hva DOI-koden til en referanse er, eller om en DOI-kode finnes, kan du gjøre et raskt søk etter tittel, forfatternavn osv. på
http://search.crossref.org/.
Eksempel på plassering av DOI-kode med APA-referansestilen: Müller, J. (2001). The Sound of Silence,
Historische Zeitschrift,
292(1), 1–29.
https://doi.org/10.1524/hzhz.2011.0001.
SITAT I TEKSTEN
Sitater over tre linjer skilles ut i eget avsnitt. Kortere sitater integreres i løpende tekst med anførselstegn. Alle sitater må ha en referanse som plasseres i parentes etter sitatet, men før punktum eller komma. Dersom forfatter oversetter sitater, marker dette slik: (Lindgren, 1981, s. 33; egen oversettelse).
Sitater skal ikke kursiveres.
Boktitler og begreper brukt i løpende tekst kan enten kursiveres eller markeres med hermetegn.
TABELLER, FIGURER OG ILLUSTRASJONER
Disse nummereres fortløpende. Marker hvor i manuskriptet hvert element skal plasseres, slik [tabell 1 omtrent her].
Antall tabeller, figurer og illustrasjoner bør begrenses, og tabeller og figurer bør være selvforklarende og ha korte overskrifter. Av hensyn til sitatretten må alle illustrasjoner være relevante og anses som komplement til teksten.
Alle tabeller, figurer og illustrasjoner som benyttes i manuskriptet må være tillatt å publisere. Dersom det ikke er forfatteren selv som har laget figuren, skal navnet på tegner eller fotograf oppgis i figurteksten. Forfatteren innhenter selv tillatelse til bruk av tidligere trykte illustrasjoner. Illustrasjoner må ha oppløsningsgrad på minst 300 dpi.
NOTER
Noter skal være i form av sluttnoter.
VURDERINGSPROSESSEN
Vitenskapelige artikler blir først vurdert av redaktør med tanke på relevans og kvalitet. Dersom manuskriptet vurderes som relevant og av tilstrekkelig kvalitet, blir det sendt til to fagfeller for vurdering. Verken forfatters eller fagfellers identitet gjøres kjent for partene.
De oppnevnte fagfellene skal i sin vurdering legge vekt på at bidragene
- er i en form som gjør resultatene etterprøvbare eller anvendelige for andre forskere og praktikere
- er i et språk som gjør det tilgjengelig for forskere og praktikere i målgruppen for Tidsskrift for omsorgsforskning
- viser kjennskap til sentral faglitteratur innenfor sitt tema
- presenterer ny innsikt
Fagartikler blir også først vurdert av redaktøren med tanke på relevans og kvalitet. De vurderes av bare én fagfelle. Fagartiklene presenterer erfaringer, faglig kunnskap og vurderinger i en friere form enn vitenskapelige artikler, jf. eget avsnitt over.
Forfatter vil motta ferdig pdf av artikkelen når den er publisert.
RETTIGHETER
Artikler gjengitt i tidsskriftet reguleres av bestemmelser gjengitt i Avtale om normalkontrakt for utgivelse av litterære verk i tidsskrift av 10. november 2010 mellom Den norske Forleggerforening og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Avtalen kan leses på
http://www.nffo.no.
Artikler gjengitt i tidsskriftet vil bli lagret og gjort tilgjengelig på Idunn, Universitetsforlagets database for elektronisk distribusjon av tidsskrifter (www.idunn.no).