Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Kampen om familiepolitikken: Farvel til hybridregimet?

Ellingsæter, Anne Lise. Dr.philos. i sosiologi, Universitetet i Oslo 1995. Professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo, siden 2005.

a.l.ellingsater@sosgeo.uio.no

Det norske familiepolitiske regimet har vært betegnet som en hybrid – en blanding av en likestilt og en tradisjonell familiepolitisk modell. Hvordan har den partipolitiske dynamikken bidratt til å forme dette regimet? Her undersøker jeg hvordan partiene har posisjonert seg når det gjelder reformer knyttet til familiepolitikkens kjerneordninger – foreldrepermisjoner, kontantstøtte og offentlig subsidierte barnehager – basert på regjerings- og stortingsdokumenter fra 1990-tallet til i dag. Hvilken betydning har ideologi og partikonkurranse hatt for forløpet, og hva er følgene for det familiepolitiske regimets karakter?

Nøkkelord: familiepolitikk, Norge, ideology, partikonkurranse

STRUGGLE OVER FAMILY POLICY IN NORWAY: FAREWELL TO THE HYBRID REGIME?

The Norwegian family policy regime has been typified as a hybrid – a combination of a gender equal and a traditional family policy model. How have dynamics of party politics contributed to shaping this regime? The positions taken by the political parties on reforms in core family policy arrangements – paid parental leave, cash for care benefit and subsidised childcare services – are examined based on government and parliamentary documents from the early 1990s and onwards. How have ideology and party competition influenced the course of development, and what are the consequences for the character of the family policy regime?

Keywords: family policy, Norway, ideology, party competition
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon