Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Kontakthypotesen og majoritets-medlemmers negative stereotyper

RAFIQI, ARZOO. B.Sc.pol., Aarhus Universitet 2013. Stud.scient.pol. ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, siden 2013.

arzoo.rafiqi@post.au.dk

THOMSEN, JENS PETER FRØLUND. Cand.scient.pol., MA og ph.d. ved universitetene i Aarhus og Essex. Ansatt ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, siden 1990, som lektor (associate professor) fra 2000.

froelund@ps.au.dk

Empiriske efterprøvninger af den klassiske kontakthypotese er sjældne i skandinavisk sammenhæng. Kontakthypotesen hævder, at kontakt med etniske minoritetsmedlemmer gør majoritetsmedlemmer mindre fjendtlige over for den etniske minoritetsgruppe. For at imødegå megen af den kritik, som har været rettet mod kontakthypotesen, benytter denne artikel kontakt i nabolaget som måleredskab. Denne form for kontakt sikrer uforudsete samværssituationer og en mangfoldig skare af deltagere, både fra majoritets- og minoritetsgruppen. De empiriske analyser viser, at kontakt i nabolaget svækker majoritetsmedlemmers negative stereotype opfattelser af den etniske minoritetsgruppe som helhed. De empiriske analyser viser endvidere, at kontaktsituationer påvirker både negative og positive følelser. Nabokontakt reducerer ængstelse over for samvær med etniske minoritetsmedlemmer og øger samtidig empatien over for selvsamme gruppe. Ængstelse og empati udgør således vigtige forklaringer på nabokontaktens evne til at svække stereotype opfattelser af etniske minoritetsmedlemmer. Efterprøvningen udføres på baggrund af en repræsentativ dansk stikprøve fra 2009 (N = 1.928).

Nøkkelord: Kontakthypotesen, negative stereotyper, ængstelse, empati

THE INTERGROUP CONTACT HYPOTHESIS AND MAJORITY MEMBERS’ NEGATIVE STEREOTYPING

Empirical tests of the so-called intergroup contact hypothesis are remarkably rare in a Scandinavian context. This hypothesis posits that personal contact with ethnic minority members renders majority members less hostile towards the entire ethnic minority group. Specifically, majority members who interact with minority members are less inclined to accept negative stereotyping of ethnic minority members. Unlike most previous intergroup contact research, this paper examines neighborhood contact as this measure reduces self-selection bias and increases social coverage. Empirical analysis shows that neighborhood contact reduces majority members’ negative stereotyping. Additionally, it includes a bootstrap test of two key mediators of the contact–stereotype relationship. Consistent with previous research, this test shows that anxiety and empathy are both statistically significant mediators. In fact, when anxiety and empathy are controlled the neighborhood contact–stereotype relationship disappears. Thus, neighborhood contact triggers important affective ties between the participants which in turn stimulate differentiated thinking about ethnic minority members. The empirical tests were performed on a Danish national probability sample from 2009 (N = 1,928).

Keywords: Intergroup neighborhood contact, negative stereotyping, anxiety, empathy
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon