Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Guds grep – Kristendom, sex og samliv

willy.pedersen@sosgeo.uio.no

PEDERSEN, WILLY f. 1952. Dr.philos., Universitetet i Oslo 1991. Professor i sosiologi ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo, siden 2001.

GUDS GREP: KRISTENDOM, SEKSUALITET OG SAMLIV

Spiller kristendommen fortsatt en rolle for hvordan tenåringer og unge mennesker lever ut sin seksualitet? Har den betydning for hvilken samlivsform en velger? Studien var basert på et populasjonsbasert datasett hvor et utvalg (N 2454) ble fulgt opp ved hjelp av survey- og registerdata fra de var midt i tenårene til slutten av tjueårene. Kristent engasjement ble målt gjennom tro og deltakelse i gudstjenester og religiøse møter. Bivariate analyser viste at kristne venter med seksuell eksperimentering i tenårene, de onanerer sjeldnere, har sin samleiedebut seinere, de har færre seksualpartnere, de utsetter å få seg kjæreste, de velger ekteskap fremfor samboerskap. Sammenhengene ble redusert ved kontroll for andre variable, men forble i hovedsak signifikante. Likevel hadde det store flertall av selv de mest aktive kristne sex, i betydning samleie, før de giftet seg. De kristne gjorde dessuten like ofte som andre seksuelle erfaringer med samme kjønn. Kristent engasjement synes fortsatt å være assosiert med erfaringer tenåringer og unge mennesker gjør med henblikk på seksualitet og samliv. For noen av sammenhengene (for eksempel valg av samlivsform) er det særlig de mest aktive kristne som skiller seg ut. På andre felt (for eksempel samleie debutalder) kan det se ut til at sammenhengen mellom kristent normgrunnlag og atferd gjenfinnes i bredere grupper.

GOD’S GRIP: CHRISTIANITY, SExUALITY AND COHABITATION FORMS

What role does Christian engagement play in sexuality and in choice of cohabitation type among young Norwegians? A population-based sample (N 2454) was followed up by survey and register data from the mid-teens to the late twenties. Engagement in Christianity was measured through indicators of faith and participation in church services and other religious meetings. Christian involvement was associated with delay of intercourse debut and reduced frequency of masturbation. It was also inversely associated with number of sex partners and subsequently choosing to marry rather than cohabitation. The associations were reduced after controlling for confounding factors, but by and large they remained significant. However, even the most active Christians experience sexual intercourse before they marry, and – somewhat surprisingly – report the same number of same-sex sexual experiences as others. Thus, the findings are not unambiguous. Still, Christian engagement is associated with a variety of choices and experiences teenagers and young adults have in the sexuality domain. Most striking is the fact that some of these associations exist in large groups of the population, and not just in the smaller group of the most active Christians.

Keywords: religion, Christianity, secularization, sexuality, cohabitation
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon