Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Fra likhet og brorskap til frihet – Et forsvar for frihet som tema for empirisk samfunnsvitenskap

g.c.aakvaag@sosgeo.uio.no

AAKVAAG, GUNNAR C. f. 1972. Ph.d. i sosiologi, Universitetet i Oslo 2009. Post-dok. ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo fra 2011.

Målet med denne artikkelen er å stimulere til flere samfunnsvitenskapelige studier av frihet. Dette er viktig fordi frihet i overraskende liten grad har vært gjort til eksplisitt tema for empirisk samfunnsforskning – i hvert fall sammenlignet med likhet og brorskap (solidaritet). Mitt bidrag er av teoretisk karakter, nemlig å vise at det ikke finnes noen prinsipielle grunner til at frihet ikke kan legges under den empiriske lupen samt å utvikle en frihetstypologi til denne bruk. I første del av artikkelen argumenterer jeg således for en posisjon jeg kaller «naturalistisk humanisme», og som kan vise hvordan friheten er forenelig med det naturalistisk-deterministiske verdensbildet, hvordan den er et produkt av biologisk evolusjon, og hvordan den er fysisk realisert. Slik imøtegår jeg en frihetsskeptiker som enten hevder at friheten ikke eksisterer eller at den oppfører seg på en måte som gjør den uegnet til å studeres empirisk. I andre del presenterer jeg så en flerdimensjonal frihetstypologi til bruk i design- og analysefasen av empiriske frihetsstudier, samt illustrerer hvordan den kan anvendes – for slik å bygge bro mellom den filosofiske frihetsdebatten og det samfunnsvitenskapelige studiet av frihet.

FROM EQUALITY AND BROTHERHOOD TO FREEDOM. DEFENDING FREEDOM AS AN OBJECT FOR EMPIRICAL RESEARCH IN THE SOCIAL SCIENCES

In this article I make a theoretical contribution to the social scientific study of freedom. In the first half of the article I present a position I call «naturalistic humanism». It depicts how human freedom is compatible with scientific determinism, how it evolved by natural selection, and how it is physically realized – and thus can legitimately be studied by social scientists. In the second half of the article, I present a multidimensional typology of freedom for use in such studies, based on action-theoretical and individualist premises. To illustrate the fruitfulness of the typology, I end the article by depicting several ways in which it can be applied by social scientists inclined to subject the social conditions of human freedom to empirical scrutiny.

Keywords: freedom, social science, action, naturalism, multidimensionality
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon