Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Agentbasert modellering en del av samfunnsvitenskapenes verktøykasse

f. 1976. Cand.polit. i sosiologi, Universitetet i Oslo 2002; ph.d. i demografi, Universitetet i Oslo 2007. Postdoktor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo siden 2007.

f. 1954. Cand.polit. sosiologi, Universitetet i Bergen 1982; dr.polit. sosiologi, Universitetet i Bergen 1993. Professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo siden 1999.

f. 1963. Cand.polit. i sosiologi, Universitetet i Oslo 1993; dr.polit. i sosiologi, Universitetet i Oslo 2005. Førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo siden 2008.

Agentbasert modellering – en del av samfunnsvitenskapenes verktøykasse

I denne artikkelen introduserer vi agentbaserte modeller og gir eksempler på hvordan slike modeller har vært brukt i analyser av sosiale fenomener. Agentbaserte modeller er databaserte simuleringsmodeller som definerer et sett med agenter som handler og samhandler innenfor bestemte omgivelser. Med utgangspunkt i dette kan en studere hvordan det genereres samhandlingsmønstre og strukturer mellom agentene. Agentbaserte modeller kan på denne måten hjelpe samfunnsforskere til bedre forståelse av sosiale mekanismer og prosesser. De er nyttige for utviklingen av samfunnsfagene fordi de i større grad enn matematisk-analytiske modeller tillater forskeren å undersøke enkeltelementer og mekanismer – nuts and bolts – i kompliserte sosiale prosesser.

Agent-based modelling - A toolbox for social scientists.

In this article, we introduce agent-based models and give examples of how they have been used in various analyses of social phenomena. Computer-based models such as these take agents and their physical and social environment as a starting point to reveal the interaction patterns and structures that emerge when agents interact. We argue that agent-based modelling can help social scientists to better understand social mechanisms and processes. Agent-based models are useful for the development of the social sciences because, to a much greater extent than analytical mathematical models, they permit the researcher to examine elements and mechanisms – the nuts and bolts – of complex social processes.

Keywords: agents, agent-based models, simulation, social mechanisms
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon