Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Forebygging, hverdagsliv og samfunnsendring. Hvordan forebyggende medisin blir en del av folks hverdagsliv

f. 1955. Dr.philos. i sosiologi, Universitetet i Tromsø 1998. Førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging, Universitetet i Tromsø siden 1998.

Forebygging, hverdagsliv og samfunnsendring. Hvordan forebyggende medisin blir en del av folks hverdagsliv

Denne artikkelen ser på hvordan folk forholder seg til forebygging av sykdom over tid. Studiet er basert på data fra tre feltarbeid i et nordnorsk kystsamfunn over en 25-årsperiode (1981, 1993/94 og 2004/2005). I denne perioden har bygda gått fra å være et isolert samfunn til å bli en del av det moderne samfunnet. I mitt første feltarbeid i 1981 var folk mest opptatt av de sykdommer de sto overfor. De var lite opptatt av forebygging av sykdom. På 90-tallet var forebygging et viktig aspekt ved livet. Folk var takknemlige for at de får tilbud om forebyggende kontroller og var opptatt av hva de selv kan gjøre for å redusere risiko for sykdom. I 2004/05 er folk mindre opptatt av å snakke om forebygging av sykdom, samtidig som forebygging er blitt integrert inn i dagliglivet. Endringene i forhold til forebygging av sykdom diskuteres i forhold til medikalisering, disiplinering og modernisering.

Preventive medicine, everyday life and social change. A story about preventive medicine and people’s everyday lives

This is a study of how people in a small North Norwegian coastal community have related to preventive medicine over a period of almost 25 years. The data were collected in 1981, 1993/94 and 2004/2005. The community has changed from being fairly isolated at the start of the 1980s to becoming a modern community in 2004/05. Population studies and different preventive health tests were almost non-existent in 1981. People’s health concerns were mainly related to body function. They welcomed the population studies in the late 1980s as confirmation of membership in a modern society. In 1993/94 people were grateful to be offered such health services and showed concern about risk reduction and prevention of disease, whereas by 2004/2005 they seemed to be tired of surveillance and prevention and even made jokes about their former preoccupation with medical risk. The present study shows that changes in lifestyle and medical tests which earlier were related to risk are now being implemented in people’s everyday lives. The changes in attitude to preventive medicine are discussed in relation to medicalization, disciplining and modernization.

Keywords: medicalization, preventive medicine, surveillance
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon