Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Tilbake til samfunnet

f. 1941. Studerte historie mellomfag ved Norges Lærerhøgskole i 1961, siden sosialøkonomi støttefag i 1963 og sosiologi grunnfag i 1964 ved Universitetet i Oslo. Ph.D. (sosiologi), Johns Hopkins University, Baltimore 1971. Forsker ved Forskningsstiftelsen Fafo fra 1983, professor ved BI fra 2006.

Ved midten av 1960-årene var det etablert en empirisk orientert samfunnsforskning som ga substansielt ny innsikt, som utviklet nye fruktbare begrep, som hadde et konkret kritisk potensiale, og som var politisk potent. I sin praksis hadde denne sosiologien innlemmet mye av det som var hovedbudskapet i positivismekritikken. Men gullaldergenerasjonen i norsk sosiologi har ikke fulgt opp sine gjennombruddsarbeider. Det pekes på to farer for dagens sosiologi – empiriløs teorisme og teoriløs empirisme. Deretter formuleres noen synspunkter på den fagtrening som bør stimuleres, knyttet til begrepene fagkyndighet, personlig trygghet og kritisk kollektivitet.

BACK TO SOCIETY

Empirically oriented social research was established in Norway by the mid-1960s, research that: gave substantially new insights, developed fruitful concepts, had concrete critical potential, and was politically potent. In practice, this kind of sociology incorporated much of the criticism that had been launched against positivism. However, the ”golden generation” in Norwegian sociology has not since produced monographs on a par with those it broke into print and came to public attention with. Two dangers for present-day social research are pointed out: theorizing without empirical content and empirical studies without theoretical orientation. Views on the type of social science training that ought to be stimulated are formulated, stressing professional competence, personal confidence and critical collectivity.

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon