Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Moderne metamorfoser. Om griser, grenser og kvinneforakt i Marie Darrieussecqs roman Truismes (Suggesjoner)



Førsteamanuensis i fransk litteratur ved Universitetet i Agder. PhD fra Universitetet i Oslo med avhandlingen «Kroppen som display. Kropp, skrift og kultur i Les Mots pour le dire av Marie Cardinal» (2013). Hun arbeider med selvbiografier, kroppsfremstillinger, og litteratur og medisin.

  • Side: 246-263
  • Publisert på Idunn: 2015-11-26

Den franske forfatteren Marie Darrieussecqs første roman, Truismes (1996), handler om en ung kvinne som langsomt forvandles til en gris. Metamorfosen eller forvandlingen er et klassisk litterært tema. I denne artikkelen viser Brit Lyngstad hvordan Darrieussecq bruker det som et utgangspunkt for å si noe om kjønn og feministiske problemstillinger i vår tids vestlige verden. Hvordan ser vi på og hvordan snakker vi om kvinnekroppen? Samtidig utfordres kategoriene dyr/menneske, grotesk/normal, kvinne/mann.

Modern metamorphosis. About pigs, borders and misogyny in Marie Darrieussecq’s novel Truismes (Pigtail)

Truismes (1996) is the French writer Marie Darrieussecq’s first novel. It is a story of a young woman who gradually is transformed into a sow. This article shows how Darrieussecq uses the classical literary theme of metamorphosis to discuss gender and feminist issues in our contemporary western world. The transformation theme enables her to discuss not only our gaze upon the female body but also the language we use to talk about it, and eventually challenge the borders between the categories animal/human, grotesque/normal, woman/man.

Keywords: Metamorphosis, feminism, gender, French literature, the body, the female body
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon