Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Kvinnerettslige utviklingslinjer: Forståelser av kvinner, kjønn og rett - nedenfra og ovenfra

Professor Institutt for offentlig rett Universitetet i Oslo

  • Side: 131-148
  • Publisert på Idunn: 2012-09-03
  • Publisert: 2012-09-03

Faget kvinnerett, slik det har utviklet seg gjennom forskning ved Universitetet i Oslo, står med et ben i et empirisk og kvinnefokusert nedenfra-perspektiv og et ben i et normativt ovenfra-perspektiv. Kvinners rett til likhet og frihet gis innhold i lys av kvinners livsforhold og rettsforhold, særlig i FNs kvinnekonvensjon. Denne artikkelen ser, med utgangspunkt i disse to perspektivene, på kontinuitet og endring i forståelsen av forholdet mellom kvinner, kjønn og rett innen rettsvitenskap og rettsutvikling fra 1970-tallet og fram til i dag.

Continuity and change in women’s law scholarship: Perspectives on women, gender and the law from above and below

This article seeks to describe and understand continuity and change in the conceptualization of women and gender discrimination in the discipline of women’s law at the University of Oslo since it was introduced in 1975 and up to the present date. A characteristic feature of the women’s law approach is the combination of a perspective from below that starts out with women’s lived realities and a perspective from above that focuses on the Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women (CEDAW). The article shows how women’s law research, through this approach, has moved from a position that emphasizes the similarities in the situation of women compared to men to a position that examines the similarities and differences between women. There has also been a move from an understanding of women as a uniform group to a compound and complex category. Continuity and change in the conception of women and discrimination against women is described through three controversies. The first is the debate about the relationship between women’s lived realities and gender neutral law. The second is the debate about what should be treated equally and what should be treated differently, not only between women and men, but also between women to achieve substantive equality. The third debate is about the complex legal situations that women’s mixed identities as individual rights holders and members of different ethnic and religious communities gives raise to, so-called intersectionality.

Keywords: Women’s law, international feminist legal studies, differences between women, women’s mixed identities, discrimination against women, gender discrimination, intersectional discrimination, the women’s convention (CEDAW).
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon