Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Seksualitet og estetikk – Retrospektivt blikk på egen performancevirksomhet 1978–1988

professorNettverk for kjønnsforskningUniversitetet i Stavanger

wencke.muhleisen@uis.no

I en tiårs periode fra 1978 var kjønnsforskeren Wencke Mühleisen aktiv som performancekunstner med base i Østerrike og med opptredener i Tyskland, Sveits, Nederland, Frankrike, England og Skandinavia. I denne artikkelen analyserer hun egen virksomhet som performancekunstner og trekker linjer mellom datidens- og nåtidens estetiske praksiser knyttet til kropp og seksualitet. Den feministisk orienterte performancekunsten la vekt på subjektiv erfaring og selvbiografisk materiale. Hvilke spor av dette finnes i dag?

Sexuality and Aesthetics Reflections about My Performance-Praxis between 1978 and 1988

In the period between 1978 and1988 I staged a series of performances. Since the feminist claims in the 1970s of the connections between the personal, the sexual and the political, the media-landscape and art have gone through some profound changes. Are there some traces and re-actualizations of how feminist performance-art incorporated personal experience and autobiographical material? First in this article I give a description of the contemporary discourses and social settings I was part of at that time, such as experimental theatre, feminism, Viennese actionism and the art-community (AAO). Second I describe some of the aesthetic and relational strategies I applied, such as working with my body as material, and materials such as color, earth, flowers and «blood», the mixing of different media and aesthetics, fusions between life and art and inclusion of the public. I describe my style of communication as hyper-theatrical, autobiographical and confrontational. The themes I addressed were about feminism, politics and communal living. I make continual links to the practices of feminist performance-art of the same period and discuss some questions about aesthetics and sexuality.

Keywords: Performance-art, feminism, aesthetics, gender and sexuality, Viennese actionism, the art-community, AAO
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon