Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Gudinner med jobb og barn? – Alenemødres seksualitet i norske samtidsromaner

førsteamanuensisInstitutt for lingvistiske, litterære og estetiske studierUniversitetet i Bergen

christine.hamm@lle.uib.no

Hvilken betydning har det å være mor for en kvinnes seksualitet? I Norge har forfatterne Hanne Ørstavik, Trude Marstein, Vigdis Hjorth, Merete Morken Andersen og Anne Oterholm skrevet romaner der alenemødres seksualitet blir kontrastert med barnas reaksjoner. De estetiske tekstene etablerer et svært splittet bilde av den kvinnelige seksualiteten: Alenemødrene er tiltrekkende og skremmende på en og samme tid, og vekker assosiasjoner om arkaiske gudinneskikkelser.

Goddesses with job and children? The Sexuality of Single Mothers in Contemporary Norwegian Literature.

The article contains an analysis of how contemporary novels written by the Norwegian writers Hanne Ørstavik, Trude Marstein, Vigdis Hjorth, Merete Morken Andersen and Anne Oterholm present the sexuality of single mothers. While the protagonist mothers in Plutselig høre noen åpne en dør (2000), Kjærlighet (1997), Like sant som jeg er virkelig (1999), Hva er det med mor (2000), Hav av tid (2002) and Etter kaffen (2002) imagine themselves as being in control of their sexuality, as well as of their life in general, the literary texts bring out other perspectives by using different narrative devices. First and foremost, the children are given a voice by becoming the narrators of their mother’s stories, by infiltrating their mother’s words from within, or by being shown as suffering, or even suicidal. In fact, the novels describe mothers not only as attractive and seemingly liberalized women, but also as controlling and even horrifying women of power, and readers are reminded of constructions of archaic mother goddesses.

Keywords: motherhood, sexuality, contemporary literature, Ørstavik, Marstein, Oterholm, Hjorth, Morken Andersen
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon