Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Kunst, kjønn og estetisk vurdering

førsteamanuensis Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk Universitetet i Oslo

a.b.ronning@ilos.uio.no

Det siste årets debatt om «kulturkjerringer» dreier seg om mer enn en tidligere smal forfatters ambivalens overfor publikumssuksess; den dreier seg om kvinners status som kulturkonsumenter og om frykten for at en berøring med det kvinnelige medfører estetisk devaluering. Mottakelsen av Knausgårds Min kamp, kritikken mot kvinneutstillingene på Museet for samtidskunst i 2010, Susanne Sundførs sterke protest mot å konkurrere under kategorien «kvinnelig artist» og oppstyret rundt filmen «Pax» viser alle det samme: at kunst, kjønn og estetisk vurdering er et spenningsfelt i offentligheten. Denne artikkelen viser hvordan dette spenningsfeltet kan forstås i lys av grunnleggende kjønnsimplikasjoner i estetisk teori.

Art, Gender and Aesthetic Valorization

Referring to recent cases of gender trouble in the field of arts, the article pleads for more attention to the gender implications of aesthetic theory. While a lot of good research has been done in a Norwegian context on gender in art history and literary criticism, there has been less attention to feminist philosophical aesthetics. The article presents some of the research in this field, with a special focus on the gender implications of some key concepts of 18th century aesthetics: the binarism of the beautiful and the sublime, the understanding of art as masculine transcendence and the universalist ideals of taste and aesthetic judgment.

Keywords: gender and aesthetics, aesthetic theory, aesthetic valorization, beautiful and sublime, Burke, Kant, Mattick, Klinger, Korsmeyer
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon