Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Hvis bare flere kunne stille! Kjønn og politisk motivasjon

forsker I Uni Rokkansenteret E-post: jacob.aars@uni.no

forsker I Uni Rokkansenteret E-post: dag.christensen@uni.no

  • Side: 234-252
  • Publisert på Idunn: 2011-09-19
  • Publisert: 2011-09-19

Forskningen på kvinners representasjon i folkevalgte organer har ofte pekt på tilbudsfaktorene som forklaring på kvinners vedvarende underrepresentasjon: Kvinner er mindre motiverte til å påta seg verv enn menn. Likevel finnes det få studier der kvinners politiske motivasjon er tema. Her retter vi oppmerksomheten mot tilbudssiden av rekrutteringsprosessene i norske kommuner, nærmere bestemt forskjeller i politisk motivasjon mellom menn og kvinner. Spesielt er vi opptatt av spørsmålet om kontekstens betydning, det vil si hva det har å si for kvinners politiske motivasjon om det er høy eller lav kvinneandel i kommunestyret i kommunen der de bor.

If only more people would run for office! Gender and political motivation

The paper focuses on the supply side of local political recruitment processes in Norway, more precisely on gender differences in political motivation. At a general level women are less motivated to become involved in political activities than are men. Still there is a considerable potential for political involvement among women. Concerning political interest, we find that women are less interested in politics in general but there is no gender difference regarding interest in politics at the local and regional level. In terms of specific policy areas, we find that women take more interest in welfare policies than do men, a result that indicates differences in policy focus between men and women. The last part of our paper deals with the question of contextual effects on political motivation. We take particular interest in the assumption that female citizens’ political motivation will be affected by the share of female councillors in their own municipality. In a multilevel analysis we find a positive, albeit relatively modest, effect of the share of female councillors on political motivation among female citizens. The evidence seems to give some support to the supposition that a high share of female councillors represents a stimulating context for potential female recruits.

Keywords: political recruitment, supply-sided explanations, gender differences, contextual effects, local politics
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon