Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Flere kvinner i styrerom – katalysator for profesjonalisering av styrearbeid?

seniorforsker Norsk senter for bygdeforskning, Universitetssenteret Dragvoll E-post: hilde.bjorkhaug@bygdeforskning.no

  • Side: 199-217
  • Publisert på Idunn: 2011-09-19
  • Publisert: 2011-09-19

Har styrearbeidet endret seg etter at flere kvinner kom inn i styrene? I denne artikkelen utforsker Hilde Bjørkhaug forholdet mellom kjønnskvotering og profesjonalisering av styrearbeid. Med utgangspunkt i intervjudata fra styremedlemmer og observasjoner av styremøter i flere styrer innenfor Norsk Landbrukssamvirke analyseres profesjonalisering i disse samvirkestyrene.

Women in boardrooms: Catalyst for professionalization of board work?

In 2003 the Federation of Norwegian Agricultural Co-operatives decided on a voluntary programme with the aim of having boards made up of at least 40 percent women. The share of women board members consequently rose from 17 percent in 2003 to 39 percent in 2009. This effort put the federation ahead of formal legislation and also gave it an opportunity to appear as a modern organization compared with other industries and businesses. Alongside the public debate on gender balance in Norwegian boardrooms a debate took place on professionalization of board tasks and corporate governance. This paper analyses interview and observation data from four co-operative boards. While it was stressed that gender was not relevant in the boardroom, diversity of gender was also a cherished value added to the boardroom work. Women boardroom members did, however, strategically plan to make a gender neutral expression in the boards. It is suggested that filling the boardroom chairs with more women might have worked as a catalyst for the parallel process of professionalization of boardroom activities. Is it possible that Norwegian government scrutiny of boardroom equity brought what used to be backstage activities to the fore?

Keywords: women on boards, boardroom activities, board work, professionalization, agricultural co-operatives
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon