Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Kjønnskvotering, kvinner og styrenettverk

førsteamanuensis Institutt for historie, sosiologi og innovasjon Høgskolen i Vestfold E-post: trond.loyning@hive.no

  • Side: 180-198
  • Publisert på Idunn: 2011-09-19
  • Publisert: 2011-09-19

I denne artikkelen analyseres effektene av loven om kjønnskvotering på styrenettverk. Loven regulerer tilgangen til styreposisjoner, men ikke tilgangen til styrenettverk. Et sentralt funn i artikkelen er imidlertid at kvinner er blitt svært sentrale i styrenettverket etter at loven trådte i kraft. Dette kan tolkes som et uttrykk for at kvinner har fått innpass i en ny næringslivselite.

Gender quotas, women, and interlocking directorates

The law on gender quotas on boards of public limited companies in Norway regulates the gender composition of these boards. However, the network of interlocking directorates is not directly regulated through this law. In this article, effects of the law on this network are investigated. The findings indicate that the law has had substantial effects on the network. It is demonstrated, through the most commonly used centrality measures, that women are in general more central in the network than men and that women now make up the majority of the most centrally located interlockers. This completely reverses the situation prevailing before the law was implemented. The article explores various aspects of the network and the board positions of the top women interlockers. One important difference between top women interlockers and top men interlockers remains: few boards are chaired by women, even in the elite group of top women interlockers who hold the position of board chair. In comparison, almost all top men interlockers hold such positions.

Keywords: gender quotas, public limited companies, interlocking directorates, corporate elite
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon