Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Fra heteroromantikk til mangfoldige lystfellesskap - Intimitetens endrede organisering

Gjesteforsker

Senter for tverrfaglig kjønnsforskning Universitetet i Oslo

a.j.andersen@stk.uio.no

og forskningleder

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress

a.j.andersen@nkvts.unirand.no

  • Side: 3-17
  • Publisert på Idunn: 2011-03-29
  • Publisert: 2011-03-29

Begjæret er i vår kultur tett konnotert til seksualitet, noe som skygger for at det kan romme noe «mer» – og til dels noe annet – enn seksuell lyst. Begjæret kan også romme et ønske om intimitet, om å stå noen nært, om kjærlighet som ikke handler om seksuell lyst. Basert på en del norske studier og på materiale fra vesteuropeiske samfunn søker denne artikkelen å utvikle en bedre forståelse av forholdet mellom intimitet og begjær. Hvilken betydning har vennskap og parforhold i samtiden når intimitet og nærhet er noe som søkes både i parforhold og vennskap? Hvordan påvirker dette vår forståelse av parforhold og vennskap som sosiale kategorier og hvordan vi forstår sosiale fellesskap?

From hetero-romanticism to multiple communities of desire The changed organisation of intimacy

In our culture, desire has traditionally been associated with sexual desire. This essay will argue, however, that desire has acquired a much broader meaning; desire can indicate a need for intimacy, as well as a need for contact, neither of which are necessarily sexual. Based on several Norwegian studies and other material from West European societies, this article seeks to develop a better understanding of the relationship between intimacy and desire. What is the significance of friendship and relationship at a time when intimacy and closeness are sought in interaction between both couples and friends? How does this influence our understanding of relationships between couples and friends as social categories and the way we understand the basis for social communities?

Keywords: Intimacy, friendship, relationships, sex, family
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon