Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Mobile praksiser og kjønnskontrakter i fiskerisamfunn

professor og faglig koordinator

Senter for kvinne- og kjønnsforskning (Kvinnforsk) Universitetet i Tromsø

siri.gerrard@uit.no

  • Side: 40-55
  • Publisert på Idunn: 2011-03-29
  • Publisert: 2011-03-29

Denne artikkelen handler om mobilitetspraksiser og kjønnskontrakter i mindre fiskerisamfunn i Finnmark med spesiell vekt på Skarsvåg, et av verdens nordligste fiskevær. Med utgangspunkt i en kvalitativ, diakron studie av handlinger og prosesser sammenligner jeg kjønnede mobile praksiser fra 1940-tallet og fram til i dag.

Mobile practices and gender contracts in fishing communities

This article addresses women’s and men’s mobile practices during two periods: from the end of 1944 to the late 1980s and from 1990 until today. The local context is fishing villages, particularly Skarsvåg in the county of Finnmark, North Norway. Mobile practices consist of out-migration, immigration and various forms of commuting, practices related to post-war reconstruction and industrialization, fishery regulations, education and centralization of institutions and people. Analytical approaches build on gender perspectives and relevant discussions in anthropology and geography. Interrelation between women’s and men’s experiences and gender contracts are emphasized. These concepts open up for an understanding of structural, material and cultural changes.

Keywords: Gender, mobile practices and mobilities, gender contracts, fishery communities, Finnmark, North Norway
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon