Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Husarbeid uten grenser?

forsker

Fafo Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning

kal@fafo.no

Forsker Fafo Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning

Fafo Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning

lel@fafo.no

  • Side: 377-392
  • Publisert på Idunn: 2011-01-18
  • Publisert: 2011-01-18

Etter EUs østutvidelse i 2004 har et stort antall polske kvinner kommet til Norge for å arbeide, mange med rengjøring i private hushold. Til tross for at regjeringen har iverksatt en rekke tiltak for å beskytte østeuropeiske arbeidstakere mot sosial dumping, synes det som få av tiltakene er innrettet mot, eller treffer de polske hushjelpene. Hovedspørsmålet i denne artikkelen er hvordan de norske reguleringene for betalt husarbeid i private hjem har utviklet seg over tid, hvordan de virker, og hva som er mulige forklaringer på at de eventuelt ikke fungerer. Artikkelen er basert på dokumentanalyse samt en survey og intervjuundersøkelse gjennomført blant polakker i Oslo-området i 2006 og 2009.

Migrant domestic work – beyond regulation regimes?

The topic of this article is the regulatory framework for paid domestic work and services, and the conditions for those who carry out this work. While in the past housemaids came from the rural areas of Norway, today’s domestic workers tend to be migrants. In the article we look closer at the regulatory framework for domestic workers with regard to wages and working conditions, and the current situation for domestic workers in Norway. We focus particularly on migrant domestic workers from Poland – both with regard to the regulatory framework and their actual wage and working conditions. In view of legal developments in Norway during the last century, we discuss the viability of today’s regulatory regime for paid domestic work. The analysis presented in the article is based on studies of legal documents and other relevant texts, data from the «Polonia» survey and qualitative interviews with Polish domestic workers.

Keywords:

migrant workers, domestic work, pay, working conditions, regulatory framework, minimum wage

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon