Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Danssteg på YouTube. Musik, genus, etnicitet/«ras»

Institutionen för genus, kultur och historiaSödertörns Högskola

ann.werner@sh.se

  • Side: 236-249
  • Publisert på Idunn: 2010-11-01
  • Publisert: 2010-11-01

På YouTube (www.youtube.com) kan i princip vem som helst lägga upp egna videoklipp: till exempel filmer av där de själva dansar eller sjunger. I den här artikeln undersöker Werner hur mötet mellan musik, dans och medier skapar genus och etnicitet/«ras» på YouTube utifrån ett femtiotal videoklipp där människor imiterar Beyoncés danser. De kroppsliga praktikerna av dans och imitation interagerar inte bara med den dans och musik de refererar till, eller de medier genom vilka de kan ses. När människor visar upp sina danser på webben, skapas även formationer av genus och etnicitet/«ras». Materialet analyseras utifrån frågorna: vilken sorts kroppar blir till mellan användare, medieteknik och musiktradition i videorna? Vad säger dessa dansande kroppar om samspelet mellan genus och etnicitet/«ras» i dagens populärkultur?

Dance steps: music, gender and ethnicity – with bodies on YouTube

YouTube is a platform for participatory media culture where millions of people from all over the world upload videos for others to view and comment on. While some of these videos mirror overt commercial interests others are part of a «do it yourself» (DIY) culture in which people conduct practical jokes, play music or dance. Online user culture has increased the number of people that produce their own media and broadcast it to others and it is now common in countries like Sweden, Australia and the US to interact with others through DIY online media. One of many phenomena on YouTube is people – mainly girls – that film themselves imitating the dances of globally successful female artists like Britney Spears, Beyoncé or Lady Gaga. This identity play, which often takes place in a home environment, takes on certain meanings online. The dress-up play of imitating and dancing is mediated in a special way on YouTube, and in the process of mediation bodies interact with media technology, music, dance styles and other users. This article investigates the intersections of gender, ethnicity, race and new media created in clips where people imitate the dances of Beyoncé.

Keywords: gender, ethnicity, race, girls, dance, music, online culture, Beyoncé
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon