Konkurranse er bra for offentlige tjenester, på noen områder og på noen betingelser. Spesielt for utgiftene er konkurranse bra. Men ikke for arbeidsmiljøet. Det viser vår systematiske undersøkelse av 29 forskningsrapporter.
Konkurranse er bra for offentlige tjenester, på noen områder og på noen betingelser. Spesielt for utgiftene er konkurranse bra. Men ikke for arbeidsmiljøet. Det viser vår systematiske undersøkelse av 29 forskningsrapporter.
Budsjetter sprenges, selskaper henter ut store profitter, arbeidsforhold er lovstridige og tjenester blir ikke levert. Det er mye som kan gå galt når det offentlige setter ut tjenester til private.
Fem nye ekspedisjonssjefer er kommet inn i departementene de siste månedene. De har erfaring både med kommunikasjonskontroll og brennevinspriser.
Tjenestemenn i fronten av de offentlige tjenestene bestemmer stadig mer. Deres motivasjon for å gjøre en god jobb blir forsterket av å ha innflytelse. Men den blir også svekket av negativ informasjon.
Det trengs en global dugnad for å håndtere en flyktningkrise som er kommet ut av kontroll. Vi må investere kraftigere både politisk og økonomisk i vertsland og spesielt i lokale vertssamfunn.
Man skal være ganske optimistisk for å tro at Europa klarer å skape en flyktning- og migrasjonspolitikk som kan skape ro på eget kontinent. Til det er motsetningene for sterke og kompleksiteten i utfordringene for store. Men det er mulig å håndtere situasjonen bedre enn i dag.
Innvandring og integrering er en gjenganger i nasjonale valgkamper i flere europeiske land, og synliggjør dype skillelinjer blant folk og mellom politiske partier. Spørsmålene har også ført til at flere medlemsland har havnet i konflikt med EU.
De siste to årene har det kommet flere radikale forslag for å omorganisere asylsøker-systemet. Kildene til de viktigste forslagene er ikke å finne i høyreradikale partier, slik mange ser ut til å tro.
– Vi arbeider for samfunnet, ikke vårt eget departement, er beskjeden departementsråd Tom Rådahl gir nye ansatte i Klima- og miljødepartementet. Han mener kontinuerlig omstilling er bra, men synes debatten om avbyråkratisering er for enkel.
I et storstilt forsøk på å finstemme offentlig virksomhet slik at den i størst mulig grad tjener brukerne, anbefaler den svenske «Tillitsdelegationen» en omfattende kursendring.
Robotisering av rutinemessig arbeid i norske kommuner har et stort potensiale for å effektivesere driften og spare kostnader. Men det er et stort hinder at løsningene er helt ulike fra kommune til kommune.
Ledere for de mest digitalt modne virksomhetene har ideer som klart avviker fra det som preger den offentlige debatten, og utfordrer flere utbredte forestillinger om ledelse.
Den danske regjeringen har presentert sitt forslag til en mer samordnet offentlig sektor, som skal rulles ut i seks delreformer.
Etter byggeskandalen er det gjort endringer i Stortingets forretningsorden. Disse endringene er en klar forbedring, men er ikke blitt så bra som de kunne ha vært, hvis ansvaret var blitt formalisert tydeligere.
Sykefraværet kan reduseres betydelig hvis man endrer tre faktorer i arbeidsmiljøet. Ledelsens rolle i disse endringene kommer tydelig fram i flere nye studier av disse komplekse problemene.
Eivor Bremer Nebben, Direktoratet for forvaltning og IKT
Petter Skarheim, Kunnskapsdepartementet
Carlo Thomsen, Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Kristoffer Kolltveit, Institutt for Statsvitenskap, Universitetet i Oslo
Wibecke Høgsveen, Direktoratet for økonomistyring
redaksjonen@statogstyring.no
Twitter: @StatogStyring
facebook.com/statogstyring
Tidsskriftet utgis av Universitetsforlaget i samarbeid med Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som også støtter utgivelsen økonomisk.
Vi mottar gjerne artikler fra fagpersoner og andre skribenter. Honorar etter avtale.
Tidsskriftet redigeres i henhold til Fagpressens redaktørplakat som kan leses på www.fagpressen.no
Artikler i tidsskriftet reguleres av bestemmelsene i avtale om normalkontrakt for utgivelse av litterært verk i tidsskrift av 10. november 2010 mellom Den norske Forleggerforening og Norsk faglitterært forfatter- og oversetterforening. Avtalen kan leses på www.nffo.no
Artikler i tidsskriftet blir lagret og gjort tilgjengelig på www.idunn.no, Universitetsforlagets database for elektronisk distribusjon av tidsskrift.
Postadresse:
Stat & Styring
Universitetsforlaget
Postboks 508 Sentrum
0105 Oslo
ISSN Online: 0809-750X
ISSN Print: 0803-0103
Utgiver: Universitetsforlaget
Abonnement kan bestilles på telefon 2414 7500
eller e-post: journals@universitetsforlaget.no