Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Obamas kamp for bevis

  • Side: 9
  • Publisert på Idunn: 2015-03-25
  • Publisert: 2015-03-25

Obama-administrasjonen har på mange måter vært i fronten med hensyn til å bruke kontrollerte eksperimenter i utviklingen av offentlig politikk. Ifølge en ny bok er omfanget og intensiteten i bruken av slike eksperimenter overraskende stort.

 

Obama-administrasjonens fokus på kontrollerte eksperimenter henger sammen med blant annet valg av to sentrale metoder for utvikling av politikk: atferdsøkonomisk tankegang og bruken av konkurranse i tildelingen av offentlige midler.

I en ny bok beskrives både bakgrunnen, omfanget og gjennomføringen av det store antallet offentlige tiltak hvor disse metodene er tatt i bruk. Hovedforfatteren av boken Show Me The Evidence har selv bakgrunn fra republikanske administrasjoner og er nå en av lederne ved den liberale/sentrumsorienterte tankesmien Brookings Institute. Ron Haskins har sammen med helsebyråkraten Greg Margolis gjort en omfattende studie av sosiale programmer på alle hovedsatsningsområdene til Obama administrasjon.

Konkurranse og dokumentasjon

Obama-administrasjonen har forsøkt å få bukt med store sosiale problemer gjennom en rigorøs plan for å bruke evidens som basis for programmene. Dette er tanker som strekker seg tilbake til 2001 da et nytt nasjonalt utdanningsprogram ble innført av Bush-administrasjonen, No Child Left Behind. I den forbindelse ble det krevd at randomiserte kontrollerte forsøk skulle vurdere elevenes lese- og mattekunnskaper. Istedenfor nasjonale prøver ble det gjennomførte eksperimenter med et utvalg av elever.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100�I en ny bok beskrives hvordan president Barack Obamas administrasjon har gjort kontrollerte eksperimenter til en viktig del av politikken. Foto: The White House

Dette arbeidet er blitt utvidet av Obama-administrasjonen. På seks samfunnsområder er det oppretter over 700 programmer som evalueres systematisk for å finne ut hva som fungerer, og mange av dem bruker RCT-metoder. Troen på at det er mulig å finne objektive bevis for politikkens virkninger er stor, og aktiviteten med hensyn til å studere effekter er omfattende. De seks områdene som det spesielt fokuseres på er nyfødte og barneutvikling, førskoleutdannelse, barneskoleutdannelse, graviditet og kjønnssykdommer blant tenåringer, studentprestasjoner og jobbtrening.

Et viktig element i disse programmene er at bevilgninger gis via tildelinger gjennom nasjonale konkurranser. Deltakelse og suksess i disse konkurransene forutsetter dokumentasjon av resultater fra programmene.

Pragmatisk linje

For å dokumentere virkningen av programmene fulgte Obama-administrasjonen to strategier, hvorav den ene var at søkere selv måtte dokumentere sine metoder. Den andre strategien var meta-undersøkelser gjennomført av administrasjonen ved hjelp av researchselskaper. Slike meta-undersøkelser har blant annet vist at det er 14 såkalte hjemmebesøksprogrammer og 31 tenåringsgraviditets-programmer som møter kriteriene for evidens.

Ifølge forfatterne av Show Me the Evidence, mener mange forskere, byråkrater og kongressmedlemmer at evidens basert på RCT er den mest sikre formen for bevis for at politiske tiltak virker. Og mange mener at et sosialt program ikke bør få penger med mindre virkningene er dokumentert med slike metoder. Obama-administrasjonen har valgt en mer pragmatisk linje, blant annet fordi en rekke programmer ikke har latt seg dokumentere på denne måten. Bruken av randomiserte kontrollerte forsøk er omfattende, men det er likevel et krav som bare stilles innenfor fire av de seks fokusområdene.

En svakhet ved RCT-metoden er ifølge Haskins og andre at de ikke tester mekanismer, altså at man ikke vet hvorfor et program fungerer. Dette skyldes blant annet fenomenet som kalles «causal density»; enkelt sagt at det finnes mange årsaker til menneskelig oppførsel. Det er derfor vanskelig å vite hvilket aspekt ved nye tiltak som eventuelt forårsaker endringer i tilstanden.

Han skriver at dette kan rettes ved at de som gjennomfører forsøk innhenter et større antall data som gjør det mulig å isolere mekanismen lettere.

Kilder:

Ron Haskins og Greg Margolis: Show Me The Evidence. Obamas struggle for evidence and results in social policy. Brookings Institution Press, 2015

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon