At offentlig sektor kan dra nytte av privat sektor i utvidede partnerskap også i tider med stor finansiell uro som i dag, kan illustreres med byggingen av Empire State Building i New York under USAs verste depresjon i moderne tid. Byggingen startet 22. januar 1930 og det tok bare ett år og 45 dager før president Herbert Hoover 1. mai 1931 kunne trykke på en knapp i Washington D.C. som tente lysene på den høyeste bygningen i verden. Foto: Jan Erik Grindheim.
 
Roald Amundsen i kahytten til «Gjøa» etter at han hadde seilt gjennom Nordvestpassasjen, 1906. Bildet er tatt av Harry Randall og tilhører Nasjonalbiblioteket.

Amundsens ledarskap utgick av en för hänsikten perfekt blandning av personlig arrogans och social lyhördhet. Han var, på gott norsk, en «drittsekk.» Lika fullt, som förberedelse inför sin expedition hade han lärt sig av Arktis eskimåer hur man överlevde i polarområden. Särskilt bruket av hundar både som transportmedel och hundfoder och färskt kött som humanbränsle (C-vitamin) gav Amundsens grupp det avgörande försprånget.

Men eftertidens förföljelse av Scott (främst representerad av Roland Huntford) är orättvis och ovärdig Scott likväl som hans kritiker. Scotts expedition har förlöjligats på alla sätt: den hade victoriansk styv överläpp, vårdade brittisk känsla för gentlemannaskap, amatörskap och ärofullt misslyckande.

Utdrag fra Ulf Lindströms artikkel Utan stat ingen styrning?