Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Kritiske øyeblikk i norsk ytringsfrihetsdebatt - En analyse av forekomster av omtaler av ytringsfrihet og pressefrihet i norske aviser 1993–2015Institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo

Ytringsfrihet og pressefrihet er sentrale og hyppig omdiskuterte emner i den medierte norske offentligheten. Ordskiftet preges gjerne av sentrale hendelser, der noen får betydning av å bli gjenstand for en prinsipiell ytringsfrihetsdebatt. Men hvilke saker er det som tar utviklingen fra det enkeltstående til det prinsipielle? Er ytringsfrihetsdebatten i Norge relativt konstant, eller fluktuerer den med utgangspunkt i enkeltsaker? Denne studien tar utgangspunkt i søk i tekstarkivet Atekst for perioden 1993–2015 og analyserer forekomster av nøkkelord knyttet til ytringsfrihetstematikk. Jeg finner at omtalen øker i tidsrommet, og at karikaturstridene i 2006 og 2015 fremstår klart som «kritiske øyeblikk» i norsk ytringsfrihetsdebatt.

Nøkkelord: Ytringsfrihet, pressefrihet, debatt, kritiske øyeblikk

Critical moments in the debate over freedom of expression in Norway: An analysis of mentions of freedom of expression in Norwegian newspapers 1993–2015

Freedom of expression and freedom of the press are central and frequent topics for discussion in the Norwegian media sphere. Debates tend to center on particular events that are turned into issues of principle, i.e. cases of freedom of expression. But which issues and occurrences do transcend the boundaries from the singular to the principled? Are debates on freedom of expression in Norway relatively constant, or do they rather fluctuate with the news flow? This study departs from newspaper archive searches (Atekst) and provides an extensive analysis of frequency of concepts related to freedom of expression in Norway 1993–2015 and the general dynamics of the debate. The study finds that relevant newspaper mentions have increased over the time period and that the cartoon controversies in 2006 and 2015 stand out as «critical moments» in Norwegian debates on freedom of expression.

Keywords: Freedom of expression, freedom of the press, debates, critical moments
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon