Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Freuds perspektiv på samsvaret mellom psyke og sivilisasjon - Utsikt over dagens narsissisme, tvangshandlingar og fundamentalisme

Sosiologisk institutt, Universitetet i Bergen

Denne artikkelen gjev eit framlegg til ein teoretisk analyse av korleis innsiktar frå Freud kan brukast til å fornya den sosiologiske teorien, når det gjeld å forstå samsvaret mellom psyke og samfunn, og når det gjeld å forstå det emosjonelle innslaget i danninga av fellesskapane. Det vert også lagt fram ei skisse av korleis Freuds perspektiv kan kasta ljos over dagens fornya tendensar til narsissisme, tvangshandlingar og fundamentalisme, noko som kan tolkast som den mørke baksida av dei individuelle livsprosjekta.

Nøkkelord: Sivilisasjon, psyke, fellesskap, narsissisme, fundamentalisme

Freud’s perspective on the interplay between psyche and society. An overview of contemporary narcissism, compulsive actions, and fundamentalism.

This article provides a proposal of a theoretical analysis of how Freud’s perspective may be invigorating sociological theory, in terms of elucidating the correspondence between psyche and society, and with regard to conceiving the emotional aspect of the emergence of communities. The article also outlines how Freud’s perspective may shed considerable light on contemporary restoration of certain pathologies, such as narcissism, compulsive disorders, and the proliferation of fundamentalism. These tendencies may be interpreted as the dark side of individualized life projects.

Keywords: Civilization, psyche, community, narcissism, fundamentalism
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon