Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Mead, Berger & Luckmann og de signifikante andre

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

George Herbert Mead (1863–1931) gis ofte æren for begrepet «de signifikante andre». Mead brukte imidlertid ikke dette uttrykket, som ikke finnes i hans hovedverk Mind, Self, and Society (1934). I denne artikkelen viser jeg hvordan feilsiteringen av «de signifikante andre» har festet seg i sosiologifaget, trolig som en følge av blant annet Berger og Luckmanns feilaktige referanser til Mead i The Social Construction of Reality (1966). Tradisjonen med feilsiteringer reflekterer at «de signifikante andre» er svakt teoretisert i dagens sosiologi. Det er spesielt behov for mer nyanserte teorier om hvem «de signifikante andre» er, hvordan de forskjellige aktørgruppene er viktige, og når de er viktige.

Nøkkelord: Berger og Luckmann, generaliserte andre, Mead, referanser, selvet, de signifikante andre

Mead, Berger and Luckmann and the significant others

George Herbert Mead (1863–1931) is often credited with the concept «significant others» despite the term never surfacing in his main work, Mind, Self, and Society (1934). In this article I discuss «significant others» and suggest some revisions of Mead’s theoretical legacy while demonstrating the need for further elaboration on the role of others in the development of the self: When are others significant; who are they; and how does their significance play out in everyday life?

Keywords: Berger and Luckmann, generalised others, Mead, references, self, significant others
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon