Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Flere kvinner med høy utdanning – hva har skjedd med avkastningen?

Ph.d. i samfunnsøkonomi, forsker II ved Institutt for samfunnsforskning

Sammendrag

Artikkelen undersøker kvinners og menns avkastning av utdanning i det norske arbeidsmarkedet. Kvinner har i gjennomsnitt lavere avkastning av utdanning enn menn og forskjellen er stabil i perioden 2002–2012. Utdanningslengde påvirker lønnsforskjellene mellom ellers like kvinner og like menn ved at avkastningen varierer over den betingede lønnsfordelingen. Avkastningen av utdanning bidrar til en viss utjevning mellom lavt- og høytlønte kvinner som ellers er relativt like. Blant relativt like menn bidrar avkastningen av utdanning til å forsterke forskjellene, særlig på toppen av fordelingen. Dette mønsteret er tydeligst i privat sektor, mens avkastningen har en utjevnende rolle i offentlig sektor.

Nøkkelord: utdanning, kjønnsforskjeller, avkastning av utdanning, lønnsfordeling

Abstract: A rise in highly educated women – has it affected returns to education?

This article investigates men’s and women’s return to education in the Norwegian labour market. The analysis shows that women experience lower returns to education than men, and the gender difference is stable over the observation period (2002–2012). The rate of return varies across the conditional wage distribution. The results indicate that that return to education levels out conditional wage differences among high- and low paid women. Among men, return to education reinforces wage differences, especially among top earners in private sector. In public sector, the return to education tends to reduce wage differences.

Keywords: education, gender differences, return to education, wage distribution

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon