«Duterte harry» – den filippinske presidentens krig mot stoffbrukere.

Det er blitt hevdet at UNGASS-møtet i New York i april styrket menneskerettighets- og helseperspektivet i den internasjonale narkotikapolitikken. I disse dager rystes det internasjonale samfunnet av nyheter fra Filippinene, der nyvalgte president Rodrigo Dutertes krig mot narkotika har resultert i en statlig voldsorgie med nærmere 2000 drepte og arrestasjoner av over 100 000 mennesker som nå lider under inhumane fengselsforhold. Samtidig har politiet fått fullmakt til å skyte for å drepe, og politi som dreper stoffbrukere har fått løfter om amnesti. Human Right Watch i Asia og andre organisasjoner som har kritisert presidentens krig mot narkotika, viser til at mange av de drepte er fattigfolk som hverken bruker eller selger dop, og at dette er en krig mot sosialt marginaliserte mennesker, ikke mot tunge kriminelle. Narkokartellene sitter trygt. FN, Human Right Watch, Amnesty og brukerorganisasjoner har protestert. 300 brukerorganisasjoner inkludert fire norske, har signert protesten. Man kan ikke føre krig uten å drepe, er Dutertes svar på kritikken. Narkotikapolitikk er et internasjonalt anliggende, og Norge var blant de medlemslandene som på UNGASS tok til orde for å styrke menneskerettighets- og helseperspektivet. Det er vanskelig å se for seg at noen andre grupper i samfunnet kunne bli utsatt for tilsvarende angrep uten at andre land griper inn – en rekke land har for eksempel fordømt Dutertes kontroversielle uttalelser etter en gjengvoldtekt av en australsk kvinnelig misjonær. Den norske regjeringen burde derfor følge oppfordringen fra de norske brukerorganisasjonene om å fordømme Dutertes narkotikapolitikk.

«Real involvement and participation of the wider UN is necessary to ensure an effective global drug policy that puts humans first.»

Statsråd Bent Høie, UNGASS 2016