Politiet må fjerne det iøynefallende rusmiljøet rundt Oslo S, sier Frp-byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo, Sylvi Listhaug. Hun er ikke den første og neppe den siste som krever at det tunge rusmiljøet må bort. Rusmisbrukere i sentrums- gatene trigger byrådspolitikerne hvert år på denne tiden, og hensynet til turistene er et tilbakevendende argument.

Man kan spørre seg hvilke storbyer politikerne ferierer i selv, når synet av fattige og forkomne rusbrukere rundt en togstasjon virker så overveldende. I de fleste europeiske hovedstedene er sentralstasjonen et samlingssted for rusmisbrukere og andre i kate- gorien samfunnets utstøtte. Usynliggjøring betyr sjelden at man har fått bukt med problemet, som i Helsinki der byens flotte sentralstasjon glitrer i sin renhet. Man skal ikke ta mange stegene bort fra den finske hoved- stadens sentrumsgater før man finner dem som byens nyrenoverte løsgjengerlov har drevet bort.

Vi ser det samme i Oslo: Problemet flyttes rundt. Rusmiljøet har vært på vandring fram og tilbake siden Slottsparkens tid, rundt i sentrum og delvis ut i periferien, fra Egertorget, Plata og Skippergata til Tøyen, og tilbake til Plata igjen. Europeiske turister vil nikke gjenkjennende til dette vandrende folket av stort sett unnselige mennesker. Mer underlig og skremmende må det være å se hundrevis av drita fulle ungdommer som slåss, pisser og spyr seg gjennom sommer- helgene. Her har Byrådet noe å lære av Sør-Europa: Lokale krefter har i samarbeid med norsk reiselivsnæring langt på vei lykkes i å isolere charterflatfylla til avsidesliggende strender, langt fra godfolks paradegater.

ASTRID RENLAND

Vanens makt eller fanget av maten?

Sitatet:

«Jeg har en visjon om et narkotikafritt Norge, rett og slett nulltoleranse. Ikke alle er enig med meg. Det får så være. Jeg vil ha strengere håndheving av lovene, mer kontroll, mer forebygging og bedre behandling av narkomane. Se til Sverige, de får applaus fra FN for god narkotikapolitikk.»

Laila Dåvøy, KrF