Vi har ingen god offentlig samtale om rusmiddelbruk, mener Reiulf Steen, som selv har bidratt til at en slik dialog må bli mulig. Han blir intervjuet i vår temaseksjon om eldre, der vi belyser noe antakelig hjemmetjenesten ser klarere enn de fleste: flere eldre får problemer med rusmidler i denne fasen av livet. Det gjelder ikke bare alkoholen, mange får piller de kanskje ikke trenger og som skader mer enn de hjelper.

Temaet har ikke stått høyt oppe på dagsorden – muligens symptomatisk for vår generelle holdning til gamle og aldringsprosessen.Som vi alle vet er det ungdom og kraft som gjelder. Aldringens synlige tegn er noe vi prøver å unngå, i økende grad med dyre midler og kirurgiske inngrep. I den siste delen av livet, med mange års arbeid på baken, da fortjener folk å ha det ekstra godt – å bli sett og få omsorg. Heldigvis er det fagfolk som bryr seg om nettopp dette. Noen av dem deler sine tanker med oss på dette bladets temasider.

Vi har flere store spørsmål på plakaten: kan gratis heroin gi avhengige et verdigere liv og begrense kriminaliteten? Debatten professor Asbjørn Strandbakken lanserte i vinter, reiser prinsipielle spørsmål, som blir utdypet i en «duell» med psykolog Kari Lossius. Og reportasjen om kokadyrkerne i Bolivia og Peru streker opp forbindelsen mellom fattige bønders kamp for livet og krigen mot stoff både der og i det rike vesten. USA alene bruker rundt 20 milliarder dollar årlig på en mangslungen «krig» mot stoff, uten å komme problemet til livs. Det handler om enorm profitt. Lei Steven Soderberghs film «Traffic» på DVD og bli opplyst.

God lesning.

Liv Jørgensen

Gatefylla i Oslo i helgene har vært et hett tema de siste månedene.

Sitatet:

«Jeg leser alt for mye avis. Det er en av mine laster. Har også andre, som å røyke og drikke. Men avis er den eneste lasten jeg kan tenke meg å kvitte meg med.»

Dag Solstad til studentavisen Under Dusken.