Har merkeordninger for mat noen hensikt, verdi og mål? Går ikke vi forbrukere stort sett på autopilot på jakt etter billig mat uten å skimte til opprinnelse, kvalitet og smak? Svarene er enkle: ja og nei. Norske forbrukere handler mat og drikke i dagligvarebutikkene for rundt 180 milliarder kroner i året. Mesteparten av omsetningen – rundt 60 %, er importmat. Norge klarer med andre ord ikke å produsere nok mat til egen befolkning, eller rettere sagt: Da måtte vi i så fall utelukkende basert oss på hva havet har å tilby oss. Norsk sjømat er anerkjent i den store verden, og vi er en fiskerinasjon av rang når det gjelder å eksportere fisk. I 2018 ble det satt omsetningsrekord med et eksportsalg på over 100 milliarder.

Nøkkelord: merkevare, merkeordning, Beskyttet betegnelse, opprinnelseskrav