I løpet av de siste ti-femten årene har vi vært vitne til en stille revolusjon innen virksomhetsstyring, i form av et grasrotopprør som har hatt mer til felles med den arabiske våren enn med et velplanlagt statskupp. Den røde tråd har vært et opprør mot «kongen av tradisjonell styring», nemlig budsjettet. Hos mange har dette imidlertid bare vært en del av et større oppgjør mot vedtatte sannheter om tradisjonell ledelse og styring, inspirert av «Beyond Budgeting»-filosofien. Beyond Budgeting er egentlig et noe misvisende navn. Målet er ikke å bli kvitt budsjettet. Målet er bedre prestasjoner gjennom mer smidige og humane organisasjoner som tar virkeligheten på alvor. For mange krever det større endringer i hvordan man tenker ledelse og styring. Det har igjen store konsekvenser for budsjettet, da dette utgjør kjernen i tradisjonell virksomhetsstyring.