Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Ungdomsvalget 2011

(f. 1975) PhD i statsvitenskap (UiO, 2008), forsker II, Institutt for samfunnsforskning E-post: johannes.bergh@samfunnsforskning.no Takk til Tove Bergseteren og Arvid Olav Lysø i Statistisk Sentralbyrå for innsamling og tilrettelegging av data som benyttes i denne artikkelen. Takk også til deltakerne på Institutt for samfunnsforsknings politikkseminar, samt tidsskriftets to anonyme konsulenter.

(f. 1967) PhD i statsvitenskap (UiO, 2009), forsker II, Institutt for samfunnsforskning E-post: guro.odegard@samfunnsforskning.no

  • Side: 30-50
  • Publisert på Idunn: 2013-03-25
  • Publisert: 2013-03-25

Youth turnout in the 2011 Norwegian local elections

In the Norwegian Local Elections of 2011, 64.5 percent of eligible voters turned out to vote; an increase of less than 3 percentage points since the previous election in 2007. This was seen as a disappointing outcome for those who expected turnout to increase dramatically in the wake of the July 22 terrorist attacks. This article takes a closer look at a group of voters whom there is reason to believe was especially affected by the terrorist attacks: the young. We find that the election mobilized young voters. We argue that the terrorist attacks as well as a trial in some municipalities with a reduced voting age to 16 led to the positive trend in youth turnout. We further find that turnout varies between age cohorts. The age group that for the most part are high school students (16 through 18) have relatively high turnout, and there is a sharp drop in turnout among those in their early twenties. Turnout then rises with age in the subsequent age cohorts.

Nøkkelord: Election turnout, terror, voting age, youth

Ved lokalvalgene i 2011 deltok 64,5 prosent av norske velgere; en økning på knappe 3 prosentpoeng fra 2007-valget. Mange konkluderte da med at terrorangrepene 22. juli ikke hadde påvirket deltakelsen i nevneverdig grad. Ved hjelp av data fra manntallet ser vi nærmere på en gruppe det er grunn til å tro særlig ble påvirket av terrorangrepene: de unge. Vi finner at valget ble et ungdomsvalg hvor de unge velgerne mobiliserte. Det skyldes trolig en kombinasjon av to forhold: et økt engasjement i etterkant av 22. juli, samt forsøket med stemmerett for 16-åringer. Vi finner videre at deltakelsen til de unge avhenger av livsfase. Aldersgruppene 16 til 18 år som i hovedsak er elever på videregående skole og er bosatte i sitt barndomshjem, deltar i stor grad. Stemmeberettigede tidlig i tyveårene er minst tilbøyelige til å stemme. Deltakelsen i eldre årskull går opp med økende alder.

Keywords: stemmerettsalder, terror, ungdom, valgdeltakelse
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon