Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Disippel eller misjonær? Norge og OECDs familiepolitiske anbefalinger

(f.1977) PhD (Bergen, 2009), forsker II, Uni Rokkansenteret, E-post: tord.linden@uni.no

  • Side: 59-79
  • Publisert på Idunn: 2012-07-03
  • Publisert: 2012-07-03

Det hevdes at velferdspolitikken i stadig større grad utformes i et samspill mellom det nasjonale og internasjonale nivået. Artikkelen diskuterer hvilken familiepolitikk OECD anbefaler, og om rådene har påvirket nylige familiepolitiske reformer i Norge. Artikkelen viser at OECD vektlegger familiepolitikk stadig sterkere, og kommer med flere undersøkelser av medlemsstatenes politikk som igjen resulterer i konkrete råd. Politikken i Norge er i stor grad i overensstemmelse med slike anbefalinger, men skyldes ikke innflytelse fra organisasjonen. OECD trekker Norge og andre nordiske land frem som et foregangsland i familiepolitikken. Norge blir dermed en potensiell eksportør av ideer om «god» familiepolitikk til andre land og organisasjoner som OECD. Artikkelen foreslår også nærmere analyse av utviklingen av råd for å unngå overvurdering av OECDs rolle.

Nøkkelord: OECD, familiepolitikk, peer review, samsvarsmetode, prosess-sporing

Disciple or missionary? Norway and OECD family policy recommendations

There is a growing body of literature suggesting that welfare policy is shaped by the interplay of national and international levels. This article seeks to contribute to the debate on how these two levels interact by investigating OECD family policy recommendations and by determining whether these have influenced recent Norwegian family policy reforms. The main thrust of the article is that the OECD is increasingly emphasising family policy, i.e. evaluating national policy and issuing specific reform proposals, and that Norwegian family policy resembles policies identified by the OECD as best practice, but with few signs of influence. Instead, Norway and Nordic countries are considered forerunners by the OECD –potentially exporters of «good» family policy ideas to other countries and organisations such as the OECD. The article also suggests studying more closely how recommendations are developed to avoid exaggerating OECD’s role.

Keywords: OECD, family policy, peer review, concordance method, process-tracing
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon