Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Vi må værdsætte de gode dage – en kvalitativ undersøgelse af patientens oplevelse af at få diagnosen reumatoid artrit

We appreciate the good days – a qualitative study of patient experiences of receiving a diagnosis of rheumatoid arthritis
Sygeplejerske med særlig klinisk funktion – Uddannelse, Undervisning og Udvikling, Dagafsnit og Ambulatorium for Gigt- og Rygmedicin, Klinik Medicin og Akut, Aalborg Universitetshospital
Sygeplejerske, cand. cur et pæd., ph.d., seniorforsker Center for Klinisk Forskning, Regionshospital Nordjylland, Hjørring, Klinik Medicin og Akut, Aalborg Universitetshospital, og Forskningsenheden for Klinisk Sygepleje, Aalborg Universitetshospital.
Sygeplejerske, SD, MKS, sygeplejerske med særlig klinisk funktion – Udvikling, Ambulatorium for Nyremedicin, Klinik Medicin og Akut, Aalborg Universitetshospital.
Sygeplejerske, Patienthotellet, Klinik Kirurgi og Kræftbehandling, Aalborg Universitetshospital

Baggrund: I Danmark diagnosticeres hvert år ca. 2000 personer med reumatoid artrit. Der mangler viden om patientens oplevelse af at få diagnosen og deres behov for støtte og vejledning. Formål: At opnå øget indsigt i, hvordan patienter med ny-diagnosticeret reumatoid artrit oplever at få stillet diagnosen og deres behov for støtte og vejledning fra sygeplejersken. Metode: Kvalitativt design baseret på ni semistrukturerede interviews, analyseret gennem en tematisk analyse. Fund: Der fremkom fire temaer: At få diagnosen, At lære at leve med sygdommen, Tanker om fremtiden og Behov for støtte og vejledning. Konklusion: Forståelsen af hverdagslivet med sygdommen kom gradvist og patienterne var forskellige steder i deres erkendelsesproces. De var som udgangspunkt indstillede på at omstille sig til de justeringer, sygdommen måtte indebære. Der var derfor på diagnosetidspunktet behov for at tilpasse både indholdet og mængden af information til den enkelte og at individualisere tilbuddet om fremtidig støtte og vejledning.

Nøgleord: erfaringer, hverdagsliv, kvalitativ, ny-diagnosticeret, reumatoid artrit

Background: Every year about 2000 persons in Denmark are diagnosed with rheumatoid arthritis. There is a lack of knowledge about the patients’ experiences of receiving the diagnosis and their needs for support and guidance. Aim: To gain more insight into the experiences of patients with a recent diagnosis of rheumatoid arthritis in relation to receiving the diagnosis and needs for support and guidance from the nurse. Method: A qualitative design based on nine semi-structured interviews using thematic analysis. Results: Four themes were identified: Receiving the diagnosis, Learning to live with the disease, Thoughts about the future and Need for support and guidance. Conclusion: Understanding everyday life with the disease evolved gradually. In general, they adapted to their treatment and related adjustments, thus support and guidance should be tailored to the needs and life situation of the individual.

Keywords: everyday life, experiences, qualitative, recently diagnosed, rheumatoid arthritis
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon