Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Flexible cystoscopy can be performed by nurses - An eight day post procedure questionnaire measuring pain and symptoms, in male out-patients after flexible cystoscopy

Reservelæge, Urologisk afd., Herlev Sygehus, mille@folker.dk

Reservelæge, Øre-Næse-Hals afd., Rigshospitalet, elisabetharndal@hotmail.com

Overlæge, Urologisk afd., Roskilde Sygehus, tom.christensen@webspeed.dk

Reservelæge, Øre-Næse-Hals afd., Rigshospitalet, eva.rye.rasmussen@dadlnet.dk

Vi ønskede at undersøge hvilke typer og graden af symptomer ambulante patienter har under og efter fleksibel cystoskopi i lokal anæstesi. Et deskriptivt studie hvor der indgik 78 ambulante mandlige patienter set på urologisk afdeling Roskilde Universitets Sygehus, Danmark. Patienterne blev cystoskoperet af enten en trænet sygeplejerske eller en yngre uddannelses læge. Patienterne fik udleveret et spørgeskema som de skulle udfylde derhjemme og sende retur i en præfrankeret svarkuvert. 81 % af alle patienter i sygeplejerske gruppen og 71 % i læge gruppen oplevede ingen smerter under eller efter undersøgelsen. I alt havde 36 % af patienterne ingen symptomer efter proceduren. De mest almindelige symptomer var svie og hyppige vandladninger. 97 % var symptomfrie efter tre dage. Der var signifikant (p=0.02) færre patienter der angav smerter efter proceduren når den fleksible cystoskopi blev udført af trænede sygeplejersker end når den blev udført af yngre læger.

Nøkkelord: cystoskopi, smerte, sygepleje

Flexible cystoscopy can be performed by nurses. An eight day post procedure questionnaire measuring pain and symptoms, in male out-patients after flexible cystoscopy

The objective was to study the type and level of symptoms during and after out-patient flexible cystoscopy (FC) performed by nurses and junior doctors using local anesthesia. This descriptive study comprised 78 consecutive male patients undergoing FC in the out-patient clinic at the Department of Urology, Roskilde University Hospital, Denmark. The FC was carried out by junior doctors or specially trained nurses who routinely performed FC in the out-patient clinic. Each patient was given a questionnaire to be filled in at home and returned to the department. Eighty one percent of all patients in the nurses group and 71% in the doctors group had no pain during or after the procedure respectively. Thirty six percent reported no post procedure symptoms. The common symptoms were stinging when urinating and frequent voiding. All symptoms disappeared within three days. There were significantly (p=0,02) fewer patients reporting post procedure pain when the FC was performed by specially trained nurses compared to junior doctors. Ninety seven % were symptom free after 3 days

Keywords: cystoscopy, nurse, pain
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon