Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Usikkerhed som følgesvend når børn dør på intensiv afdeling

Cand cur., adjunkt, VIA University College, Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens, anbs@via.dk

Adjunkt/assis. professor, ph.d., Sektion for Sygepleje, Aarhus Universitet & Børneafdelingen, hanne.aagaard@skejby.rm.dk

  • Side: 17-35
  • Publisert på Idunn: 2015-03-17
  • Publisert: 2015-03-17

Studiet belyser sygepleje til døende børn og deres forældre og familie på intensiv børneafdeling. Et område, der er sparsomt beskrevet i den videnskabelige litteratur. Formålet med studiet var at undersøge fænomenet, hvordan sygeplejersker på intensiv børneafdeling oplever sygepleje til barn, forældre og familie, når beslutning om behandlingsophør er truffet og barnet dør. Dette studie inkluderer ti empiriske artikler fra perioden 1997–2010. Artiklerne blev udvalgt på baggrund af en systematisk søgning i databaserne: PubMed, CINAHL, Scopus, PsycINFO og SweMed+. Max van Manens fire eksistentialer: Lived space, Lived body, Lived time og Lived human relation dannede grundlag for fire analysespørgsmål, der blev anvendt som metode til at identificere studiets fund. «Balance med usikkerhed som følgesvend» viser sig som den essentielle mening med det undersøgte fænomen, og manglende relationelt sprog om døden har betydning i forhold til den oplevede usikkerhed.

Nøkkelord: Børn, død, intensiv, sygepleje, usikkerhed

Uncertainty as companion when children die in ICU

The study explores care for dying children, their parents and family in NICU and PICU. This care is dimly described in the scientific literature. The purpose of the study was to explore the phenomenon, how nurses in NICU and PICU experience end-of-life care to child, parents and family, after the decision of treatment completion has been taken, and the child dies. This study includes ten empirical articles from the time period of 1997–2010. These articles were selected based on a systematic search in the databases: PubMed, CINAHL, Scopus, PsycINFO and Swemed +. Max van Manen’s four existentials: Lived space, Lived body, Lived time and Lived human relation formed the four research questions which were used as a method to identify findings. 'Balancing with uncertainty as companion' emerged as the essential meaning of the phenomenon and lack of human life discourse seams significant in relation to the perceived uncertainty.

Keywords: Children, death, intensive, NICU, nursing, PICU
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon